Anunțul făcut de autoritățile austriece vine după decizii similare adoptate de Danemarca şi Norvegia, care şi-au justificat alegerile prin riscurile rare – dar grave – de apariţie a unor complicaţii medicale.
„Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. AstraZeneca va fi abandonat”, a declarat ministrul austriac al sănătăţii, Wolfgang Muckstein, pe postul privat Puls 24.
Ministrul austriac al sănătății a evocat totodată reticenţele populaţiei legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace.
Medic de profesie, Wolfgang Muckstein a transmis că este vorba despre „un vaccin sigur, care oferă o protecţie ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.
O treime din populația de 8,9 milioane de locuitori a Austriei a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.
Austria mizează în principal pe serurile produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager și are deja comenzi de milioane de doze din aceste seruri pentru 2022 şi 2023.
Danemarca a fost prima țară din UE care a renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, invocând cazurile de cheaguri de sânge rare apărute printre persoanele vaccinate.
De asemenea, pe 13 mai, Norvegia a exclus vaccinul AstraZeneca din campania de imunizare.
În total, în martie 2021, au anunțat că suspendă parțial sau total vaccinarea cu AstraZeneca: Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Bulgaria, Olanda, Irlanda, Germania, Franța, Slovenia, Portugalia, Suedia și Cipru. .
În Europa, cele mai multe țări continuă imunizarea și cu vaccinul AstraZeneca, numai că unele au condiționat utilizarea acestui ser de anumite grupe de vârstă.
FOTO: EPA