Cancelarul federal Karl Nehammer s-a pronunțat categoric, marți, în cadrul unei întâlniri cu deputații austrieci, împotriva „procedurii accelerate” pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, informează serviciul de presă al Parlamentului austriac, citat de Interfax.

Potrivit comunicatului, Nehammer le-a răspuns deputaților Petra Steger, Christian Hafenecker și Axel Kassegger că Austria nu va fi de acord cu negocierile de aderare a Ucrainei în condițiile actuale.

Nu ar trebui să existe un tratament preferențial pentru Ucraina, mai ales în raport cu Bosnia și Herțegovina, care se află și ea în prezent în negocieri de aderare, a spus cancelarul.

De asemenea, el a subliniat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu s-a consultat înainte de a anunța perspectiva negocierilor de aderare pentru Ucraina.

Separat, Nehammer a declarat că, pentru ca UE să fie aptă pentru extindere, trebuie realizate reforme interne.

Nehammer a declarat că, în general, Austria continuă să urmeze linia UE atunci când vine vorba de solidaritate cu Ucraina, dar fără a încălca neutralitatea.

Premierul maghiar Viktor Orban a anunțat deja că se va opune unei decizii privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina la Consiliul European de joi și vineri.

Dacă poziția lui Nehammer se materializează printr-un veto la summit, misiunea celor care susțin o decizie pozitivă va fi mult mai dificilă.

Așteptările cu privire la rezultatele summitului sunt împărțite, scrie Reuters.

Cei care se așteaptă ca Orban să cedeze în cele din urmă au vorbit despre un posibil compromis care ar presupune începerea negocierilor cu Ucraina în martie, odată ce vor fi îndeplinite condițiile finale, scrie Reuters.

Alți politicieni și diplomați au sugerat însă că este posibil ca Orban să nu fie convins.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, a subliniat că blocarea începerii negocierilor de aderare ar fi „devastatoare” și ar arăta că UE nu este capabilă să își respecte angajamentele istorice.

„Nu-mi pot imagina, nici măcar nu vreau să vorbesc despre consecințele devastatoare care vor avea loc dacă Consiliul (European) nu va lua această decizie”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News