Propunerea CE ”taxează excesiv statele contributoare nete, cum este Austria (…) Prin urmare, am respins propunerea în forma sa actuală”, a spus la postul de radio public cancelarul austriac Sebastian Kurz.
”Vom iniţia negocieri pentru a găsi o soluţie. Obiectivul nostru este ca Brexit-ul să determine UE să economisească mai mult şi să fie mai eficientă”, a declarat șeful executivului de la Viena.
Și Olanda a avut o reacție similară, spunând că propunerea CE este ”inacceptabilă” în opinia executivului condus de Mark Rutte, exprimată într-un comunicat. Brexit-ul va avea oricum efecte negative asupra economiei olandeze, care ar putea fi amplificate de o creștere a contribuțiilor naționale. Prin urmare, în negocierile care vor urma, Olanda va susține ”un buget modern, în care consturile să fie împărțite echitabil”, scrie Agerpres.
Pentru a compensa parțial cele aproximativ 15 miliarde de euro anual pierdute în urma Brexit-ului, CE a propus ca bugetul UE pentru perioada 2021-2027 contribuțiile naționale să crească la 1,11% din venitul național brut, de la 1,03% în prezent.
Propunerile privind viitorul cadru bugetar multianul al UE, prezentate miercuri de CE, reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care urmează să fie finalizat după negocieri ce se anunță dificile. Pentru adoptarea bugetului fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre. Comisia și-a exprimat dorința să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European și de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.
REPORTAJ/Voia o carieră muzicală, dar nu și-a mai găsit locul în jungla showbiz. La 36 de ani, Dana s-a reinventat, devenind un renumit make-up artist
FOTO: EPA