Precedentul record în Germania era deţinut de un alt tablou de Beckmann, „The Egyptian Woman” (Femeia egipteană), vândut în 2018 pentru 4,7 milioane de euro.
Nu este însă un record la nivel global pentru un tablou de Beckmann vândut la licitaţie. Cel mai ridicat preţ până în prezent a fost atins în 2017 în urma unei licitaţii organizate de casa Christies din Londra, cu tabloul „Birds Hell”, o alegorie puternică a Germaniei naziste, adjudecat la 41 de milioane de euro.
Tabloul de Beckmann prezentat joi de casa de licitaţii Grisebach este considerat o capodoperă: „Selbstbildnis gelb-rosa” („Autoportret galben-roz”), aflat în proprietate privată de la crearea sa în 1943, îl reprezintă pe artist în timpul exilului său în Ţările de Jos după ce a fugit din Germania nazistă.
Oferit soţiei sale, Mathilde, supranumită Quappi, care l-a păstrat până la moartea ei, în 1986, acest tablou a rămas timp de decenii într-o colecţie privată elveţiană şi nu a mai fost expus public de la mijlocul anilor 1990.
În timpul vieţii, Beckmann (1884-1950) s-a bucurat de succes în Germania, până când naziştii au numit arta sa „degenerată” şi au scos-o din muzeele germane în 1937. Simţindu-se din ce în ce mai ameninţat, artistul şi-a părăsit patria plecând în exil la Amsterdam, unde a trăit timp de un deceniu înainte de a se muta în Statele Unite.
Beckmann a murit la vârsta de 66 de ani, în urma unui infarct, pe când se îndrepta spre Muzeul Metropolitan de Artă (MET) din New York, unde este expus autoportretul său în jachetă albastră.
Potrivit unui clasament al AFP, recordul absolut al tuturor timpurilor, pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie, este deţinut de „Salvator Mundi”, de Leonardo de Vinci, adjudecat în noiembrie 2017 la 450,3 milioane de dolari, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitaţii Christies.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!