Potrivit legii finanțării partidelor politice, Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a controla respectarea legii privind veniturile şi cheltuielile formațiunilor politice, ale candidaţilor independenţi, dar și legalitatea finanţării campaniilor electorale.
„Misiunile de control ce se vor desfășura în anul 2022 vor avea ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de către partidele politice în anul fiscal 2021”, a transmis AEP.
Toate partidele au obligația ca în maximum 15 zile de la data primirii notificării demarării controalelor să depună documentele cerute la sediile AEP.
Sursele de finanţare a activităţii unui partid politic pot fi cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, venituri provenite din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat şi împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice.
Controlul anunțat de AEP vine la câteva zile după scandalul generat de cotizațiile neplătite din USR, din care a reieșit că politicienii plătesc o cotizație la partid care este, de fapt, o dijmă pe venitul din funcția publică. Potrivit informațiilor Libertatea din interiorul USR, Dacian Cioloș și ceilalți patru europarlamentari care au părăsit partidul nu au plătit cotizații în sumă totală de 148.000 de lei, adică 30.000 de euro.