La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti vor fi transferate din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

Potrivit premierului, sistemele de transport public de călători sunt organizate şi funcţionează sub autoritatea administraţiilor locale.

„Vrem acest lucru şi în România. Astfel, transferăm atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Sperăm să fie o veste bună pentru bucureşteni şi îi dorim mult succes doamnei primar Gabriela Firea”, a mai afirmat Dăncilă.

„Un alt act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern – o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. De ce s-a luat această decizie? Pentru a se asigura cadrul necesar pentru punerea în practică a unor proiecte importante ale Municipiului Bucureşti şi ale judeţului Ilfov, în privinţa asigurării serviciilor de transport public eficient, integrat şi durabil, cu beneficii pentru toată regiunea”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria, după ședința Executivului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că se asigură cdrul legal de aplicare a regulamentelor europene în materie.

”Atât regulamentele europene, cât şi legislaţia românească prevăd (…) că, la nivel local, se asigură, se organizează, se reglementează, se coordonează prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate”, a spus Barbu.

Fundamentarea luării acestei decizii s-a avut în vedere şi înfiinţarea, anul trecut, a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care va asigura, în calitate de autoritate contractantă, atribuirea rutelor de transport public de călători prevăzute în Programul de transport pentru localităţile din Ilfov, inclus în Planul de mobilitate urbană durabilă Bucureşti-Ilfov 2016-2030.

„Din momentul desfiinţării Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, atribuţiile pe care le avea vor fi transferate la (…) Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov şi se vor exercita aceste atribuţii, cu respectarea principiului autonomiei locale, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov. Pot fi exercitate direct aceste atribuţii sau în conformitate cu legislaţia în vigoare (…), prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov”, a afirmat Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, patrimoniul Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti revine Ministerului Transportului, iar personalul angajat în cadrul autorităţii va fi preluat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea se plângea, în 2017, de atitudinea funcționarilor din Ministerul Transporturilor (în subordinea căruia a fost înființată, încă din 2013, Autoritatea Metropolitană de Transport București- AMTB), care încearcă să blocheze proiecte.

”Ne-am lovit de o reacție negativă și chiar dură ( a celor din Ministerul Transporturilor- n.r.) spunându-ne că noi vrem să stricăm obiceiuri împământenite în București de ani de zile… O autoritate de monitorizare, de mobilitate a traficului local nu are cum să fie la un minister, ci e normal să fie la municipiu. Noi a trebuit să înființăm de la zero o astfel de autoritate metrolitană pentru transport (Asociația de Transport Metropolitan București-n.r.), în loc să o preluăm pe cea de la Ministerul Transporturilor, cum ar fi fost logic, pentru că sunt funcționari care ne blochează, sunt oameni care ne amenință că dacă îndrăznim să preluăm această Autoritate la primărie o să ne pună în cap toți transportatorii. Noi ne-am întâlnit cu asociațiile de transportatori, le-am explicat ce dorim să facem și au înțeles. Nu ne putem permite să perpertuăm poluarea și aglomerația în acest oraș. Le-am explicat că îi vom sprijini să-și relocheze aceste autogări improvizate și ilegale din mijlocul Bucureștiului”, a mai spus Gabriela Firea. Ea va discuta pe această temă și cu noul ministru al Transporturilor. ”Îi voi spune și noului ministru al Transporturilor ca nu e în regulă ce se întamplă…. A venit timpul ca toți acești frânari să înțeleagă câtă vreme Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a fost aprobat că ori se dau după noi ori pleacă. Vrem să facem curățenie în acest haos al transportului București- Ilfov”, a mai spus atunci Gabriela Firea, care a criticat și eliminarea timbrului de mediu.

Citește și: VIDEO/”Ciorba sărăciei” ajunge, zilnic, la 2.000 de persoane din Capitală cu venituri mici. Aproape 30.000 de bucureșteni au nevoie de ajutor

 
 

Urmărește-ne pe Google News