Fotografii: DSU, IGSU, Mediafax Foto, Hepta
Exerciţiul a fost declanşat sâmbătă dimineaţă, la ora 8:37, când, potrivit scenariului, s-a produs cutremurul de 7,5 grade, în zona Vrancea, cu o durată de 57 de secunde.
UPDATE ora 23:00. Bilanţul primelor 12 ore ale exerciţiului SEISM 2018. În cadrul scenariului, s-au înregistrat:
- 450 de persoane decedate
- 1791 de persoane rănite.
- 3218 persoane dispărute forțele de intervenție
- încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături
- 215 persoane evacuate
În cadrul scenariului, forțele de intervenție, din cele patru baze de operații, au acționat în 26 de zone din București și județul Ilfov pentru evaluare, căutare și salvare de persoane.
De asemenea, în urma ședinței Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine și produse de igienă personală.
Taberele pentru sinistrați vor fi amenajate în județul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ștefănești și Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităților.
Ce echipaje au acţionat: pompieri din București, precum și din alte județe, sosiți în sprijin cu mijloace tehnice specifice (de stingere, ambulanțe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal și fictive multiple și alte tipuri de ambulanțe specifice intervenției in caz de dezastru). Alături de pompieri au acționat medici, paramedici, militari, voluntari, precum și polițiști și jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.
Ca parte a exerciţiului, la Spitalul Floreasca din Capitală cadrele medicale au primit 40 de pacienți și au fost informate că numărul lor va crește.
„{n zona Spitalului Floreasca se amplasează puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacităţii de primire a victimelor, la nivelul UPU Floreasca. Conform scenariului, în interval de 15 minute, s-au prezentat la UPU 40 de victime, iar din informaţiile primite până acum, numărul acestora va creşte„, potrivit MAI.
UPDATE ora 17:00. Bilanțul prezentat la primele ore de la producerea cutremurului, în cadrul exercițiului de simulare SEISM 2018, arată astfel: peste 1000 de victime dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbușite, 800 afectate grav, peste 1400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparțin instituțiilor publice de la nivelul municipiului București, dar și imobile de locuit, printre care și clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime.
De asemenea, a fost propusă instituirea stării de urgenţă, ce urmează a fi supusă spre aprobare preşedintelui României. Totodată, a fost solicitat ajutorul internaţional, acesta urmând a fi validat prin hotărîre de Guvern.
La ora 15:30, erau organizate în cadrul exercițiului 7 site-uri active (Fabrica de Iută, Fabrica de bere, Academia de Polițe, Academia Română, strada Speranței 24, strada Dacia 102, Jean Louis Calderon 36).
UPDATE ora 14:55. Premierul Viorica Dăncilă a venit și ea la exercițiul de simulare a seismului, la „ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ca urmare a producerii unui seism major, cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter”, anunță IGSU.
UPDATE ora 13:15. La exercițiul SEISM 2018 participă și Ministerul Apărării Naționale.
„În cadrul exerciţiului, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situații de Urgență și a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN”, anunță MApN, într-un comunicat.
Activitățile declanșate de forțele din MApN în cadrul scenariului sunt de identificare a pagubelor materiale și a victimelor înregistrate în urma seismului. De asemenea, au fost declanșate și acțiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.
UPDATE ora 12:40. DSU și IGSU publică pe Facebook imagini din timpul exercițiului de simulare.
În cadrul simulării de cutremur, au fost identificate și consecințele pe care le-ar avea un cutremur cu magnitudinea de 7,5. Astfel, potrivit DSU, seismul a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburanți, căi de transport rutiere, feroviare).
În continuare, zonele din București cel mai afectate în cadrul acestei simulări:
ZONA I – Centrul municipiului Bucureşti pare a fi cea mai afectată zonă, aici fiind concentrate cele mai multe clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, construite înainte de 1940.
• În zona centrală a Capitalei, Universitate- Centrul Vechi, sunt prăbușite partial sau total 12 clădiri. Până în acest moment – răniţi şi 224 persoane decedate/dispărute.
ZONA II – Între Bd. Ștefan cel Mare și Calea Dorobanți
• Prăbușite partial sau total a patru imobile de locuit.
• Este avariat un corp de clădire al spitalului Colentina în care erau internate 50 de persoane;
• 150 răniţi şi 350 persoane decedate/dispărute.
ZONA III – Strada Boteanu, șoseaua Colentina
• Un imobil prăbușit și 87 de persoane surprinse.
ZONA IV – Unirii – Coșbuc
• Este avariată rețeaua de alimentare cu energie electrică și a reţelei de distribuție gaz metan care alimentează zona maternității Bucur.
• Două imobilule prăbușite parțial.
• 100 răniţi şi 58 persoane decedate/dispărute.
ZONA V Calea Victoriei – Calea Dorobanti – Dacia – Magheru
• Prăbușite a două blocuri de locuinţe P+6 și P+8;
ALTE EVENIMENTE:
• Gurile de metrou de la Unirii, Universitate sunt blocate de dărâmături;
• Există posibilitatea afectării elementelor constructive ale barajului Lacul Morii, de pe Râul Dâmbovița;
• 2 unităţi de învăţământ avariate din zona centrală;
• au fost afectate pe anumite zone rețelele municipale de alimentare cu apă potabilă, canalizare, energie electrică și gaze naturale;
• a fost afectată activitatea majorității spitalelor de urgență, în acest moment spitalele de urgență Floreasca și Universitar având capacitate operațională completă, iar alte 4 spitale funcționând la 90% din capacitate;
• Sunt căi de comunicații rutiere sunt blocate de dărâmături, care au fost afectate, fiind impracticabile.
• a fost afectată rețeaua de metrou, circulația pe magistralele 1 și 2 fiind întreruptă din cauza unor avarii tehnice sau a afectării unor stații (surpări, inundări, blocare cu dărâmături a gurilor de acces);
• rețelele de telefonie mobilă din Municipiul București sunt funcționale, dar există blocaje din cauza numărului ridicat de apeluri.
Se intervine real, în timpul acestui exercițiu, în zona fostei fabrici de bere Rahova, Academia Română, Academia de Poliție și Strada Iutei.
Comunicațiile au fost picate, dar la acest moment sunt restabilite.
În cadrul exercițiului, au fost identificate și consecințele la nivel național, astfel:
Județul NEAMȚ
Mun. PIATRA NEAMȚ
• 15 răniţi şi 20 persoane decedate/dispărute.
• Prăbușite 3 imobile de locuinţe colective
• Avarierea rețelei de alimentare cu energie electrică și a reţelei de distribuție gaz metan care alimentează zona Policlinica Neamț;
Mun. ROMAN:
• 10 răniţi şi 15 persoane decedate/dispărute.
• Prăbușite 4 imobile de locuinţe colective
Județul BUZĂU:
În municipiul Buzău:
• 8 răniţi şi 10 persoane decedate/dispărute.
• avarierea gravă a 3 imobile de locuinţe colective de tipul P+1…4
• avarierea rețelei de alimentare cu energie electrică.
• De asemenea, în localitatea Săruleşti au avut loc alunecări de teren care au condus la distrugerea a 2 locuințe rezultând un număr de 6 persoane sinistrate.
Județul VRANCEA:
În municipiul Focșani:
• 8 răniţi şi 14 persoane decedate/dispărute.
• avarierea gravă a 8 imobile de locuinţe colective de tipul P+1…4;
• avarierea rețelei de alimentare cu energie electrică.
• De asemenea în localitatea Vintileasca au avut loc alunecări de teren care au condus la distrugerea a 2 locuințe, rezultând un număr de 6 persoane sinistrate.
Județul VASLUI:
o În orașul Bârlad:
– avarierea gravă a 2 imobile de locuinţe colective de tipul P+1…4;
– avarierea rețelei de alimentare cu energie electrică.
• Până în acest moment este estimat un număr de 8 răniţi şi 7 persoane decedate/dispărute.
Județul BACĂU:
o În municipiul Bacău:
– avarierea gravă a 2 imobile de locuinţe colective de tipul P+1…4;
– avarierea rețelei de alimentare cu energie electrică.
• Până în acest moment este estimat un număr de 7 răniţi şi 5 persoane decedate/dispărute.
Județul IAȘI:
o În municipiul Iași:
– avarierea gravă a 9 imobile de locuinţe colective de tipul P+1…8;
– avarierea rețelei de alimentare cu energie electrică.
• Până în acest moment este estimat un număr de 10 răniţi şi 8 persoane decedate/dispărute.
UPDATE ora 10:50. Raed Arafat a făcut mai multe precizări referitoare la exercițiul SEISM 2018. Exercițiul a fost declanșat sâmbătă dimineață, la ora 8:37, iar potrivit acestuia, scenariul a presupus un seism de 7,5 grade, care a avut epicentrul în Vrancea și o durată de 57 de secunde. „Unda a fost sud-vest și nord-est. A afectat cel mai mult Bucureștiul. Toate comunicațile au fost întrerupte”, a explicat Arafat.
Acesta a explicat că scopul exercițiul de simulare a fost „testarea vitezei de reacție ca răspuns la cutremur, cum reacționează cei din județele țării, cum reacționează autoritățile din Bucuresti. Colegii din București au început să aplice concepția și rolul a fost evaluarea terestră, activarea centrului de comandă de la Ciolpani, care ne oferă mai mult spațu și posibilități”.
„Ca exercițiu pe plan național vom mobiliza forțe în timp real, alertele sunt date, în unele județe se așteaptă să vină oamenii de acasă, ca să plece cu mijloacele care sunt în concepție, o parte din aceste echipaje vor fi întoarse, unele vor veni spre București în toate cele cinci zile.
Urmează să primim un raport și de la Comisia Europeană și de la NATO. Are o dimensiune foarte mare internațională. Vor fi participări internaționale, toate din țările din jurul nostr, așteptăm imapctul și vedem care este necesitatea noastra pentru a activa”, a mai spus Arafat.
În cadrul scenariului, au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală.
Totodată, La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
SEISM 2018 este cel mai mare exerciţiu în caz de cutremur desfăşurat în România în ultimii 20 de ani. Se va desfăşura, în principal, în Bucureşti, dar şi în marile centre universitare. specializate. Exerciţiul este monitorizat de observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din SUA, de la OMS şi de la NATO. De asemenea, este prezentă şi foarte multă presă străină.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur
Pe lângă măsurile necesare pregătirii şi amenajării locuinţei în eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat înaintea, în timpul şi după producerea cutremurului, foarte importantă este şi cunoaşterea şi însuşirea măsurilor de siguranţă în ceea ce priveşte sursele de gaze naturale şi electricitate.
Astfel, fiecare cetăţean trebuie să se asigure că ştie de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică, trebuie să se asigure că sistemele de încălzire (centrala termică, boilerul, soba, radiatoare electrice, etc.) sunt montate corect şi solid fixate, astfel încât în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalaţiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile.
De asemenea, să se asigure că articolele inflamabile şi produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură şi în locuri în care nu se pot răsturna.
Totodată, în cazul în care se constată scăpări de gaze, se închide robinetul de alimentare cu gaze, se deschide fereastra şi trebuie chemată echipa de intervenţie a distribuitorului de gaze natural. De asemenea, cetăţenii nu trebuie să se apropie la o distanţă mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului şi nu trebuie să permită altor persoane să se apropie.
De asemenea, fiecare cetăţean trebuie să stea departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o maşină şi trebuie folosită lanterna pentru iluminat, nu lumânările care pot provoca explozie sau incendiu.
Cel mai mare cutremur din România a vut loc la 4 martie 1977.
Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ un minut, 55-56 de secunde, conform mai multor surse. Au murit, atunci, 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse) numai în Capitală.
La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Cele mai multe pagube materiale s-au produs în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km, dar unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Cutremurul a afectat chiar și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.
CITEȘTE ȘI: