După ce faptele au ieșit la lumină, în urma implicării unui ONG, președintele Consiliului Județean (CJ)  Prahova a cerut un control la toate centrele rezidențiale din județ. 

La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, instituție aflată în subordinea CJ, au fost alcătuite şase echipe, formate din câte doi reprezentanți ai direcției. Acestea s-au deplasat în toate centrele rezidenţiale aflate în structura direcției în perioada 12-18 august 2021. 

  • Au verificat 12 unități de asistenţă socială pentru persoane adulte cu dizabilități, 5 centre rezidențiale pentru copii, 3 centre rezidenţiale de tip familial, o locuinţă protejată şi un centru maternal.

Din analiza răspunsurilor se observă că toți copiii sunt mulțumiți de modul în care se poartă personalul, de obiectele de îmbrăcăminte pe care le dețin și de serviciile medicale primare și consideră că viața lor în C.R.T.F. „este frumoasă”.

Fragment din raport:

16% dintre rezidenții centrului din Călinești spun că au fost agresați de angajați

Raportul realizat de autorități în urma controalelor, obținut de Libertatea printr-o solicitare către DGASPC Prahova, nu identifică probleme majore în centrele rezidențiale, cu excepția centrului din Călinești, unde a decedat pacientul la începutul lui august. 

Chestionarul aplicat pacienților instituționalizați arată că:

  • 16% dintre respondenți susțin că au fost agresați verbal și fizic de către membrii personalului
  • 20% dintre respondenți susțin că au fost agresați verbal de către membrii personalului
  • 4% dintre respondenți susțin că au fost agresați fizic de către membrii personalului

Raportul nu spune că pacientul decedat a fost bătut de un angajat al centrului

Raportul omite să menționeze că un angajat al centrului respectiv l-a bătut cu brutalitate pe pacient, ceea ce ar fi dus la moartea sa. 

Exprimarea folosită este una eufemistică: „Decesul a survenit în centru, ultima persoana cu care a interacționat a fost asistentul medical”.

Fragment din raport: 

„Numărul de decese din anul curent este de cinci persoane. În luna august a decedat un beneficiar în vârstă de 61 ani. Cauzele decesului au fost: insuficienţă cardio-respiratorie acută, tromboembolie pulmonară, fractură humerus stâng, fracturi costale hemitorace stâng, traumatism în condiții neprecizate. Decesul a survenit în centru, ultima persoana cu care a interacționat a fost asistentul medical. Pentru acest deces există o anchetă penală în desfăşurare”. 

Cauzele deceselor celorlalți patru pacienți nu sunt menționate. 

Camere de socializare, spații verzi și teren de fotbal

Raportul mai spune că centrul din Călinești „deține camere de socializare, de ergoterapie, spații verzi, teren de fotbal, bănci şi mese în aer liber”.

„Rezidenții dispun de îmbrăcăminte și încălțăminte proprie şi adecvată vârstei şi anotimpului”, precizează raportul. 

Lucrurile arătau altfel pe teren. La începutul lui august, spațiile verzi din curtea centrului erau neîngrijite, la fel și terenul de fotbal. Pe terenul respectiv a fost bătut Nicu, pacientul care a decedat ulterior. 

Majoritatea rezidenților nu erau implicați în nicio activitate, ci doar stăteau pe câte-o bancă. Singura activitate, pentru câțiva dintre ei, era să coloreze niște planșe cu flori. 

Câțiva rezidenți purtau tricouri PNL primite în timpul campaniei electorale pentru primărie din septembrie, de anul trecut.

În celelalte centre din județ: „Nu există suspiciuni de abuz/neglijare/violență”

În celelalte 20 de centre rezidențiale pentru copii și adulți, „nu există suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare/orice alt tip de violenţă şi implicare în reţele de trafic de persoane”, arată raportul DGASPC Prahova. 

Practic, autoritățile au identificat posibile cazuri de violență fizică și verbală într-un singur centru, cel din Călinești, care era deja în atenția publică pentru violență fizică. 

Problemele identificate în celelalte centre: personal insuficient, mobilier învechit, comportament diferențiat din partea personalului față de pacienți. 

„Camerele nu prezintă mirosuri neplăcute”

În general însă, condițiile din centre sunt prezentate ca fiind bune sau chiar foarte bune, iar rezidenții, copii sau adulți, sunt înfățișați ca fiind mulțumiți. 

  • „Toți copiii sunt mulțumiți de modul în care se poartă personalul, de obiectele de îmbrăcăminte pe care le dețin și de serviciile medicale primare și consideră că viața lor în C.R.T.F. «este frumoasă»”.
  • „Toți rezidenții au mobilier adecvat nevoilor, în condiții bune de curăţenie şi igienă. Fiecare rezident are husă pentru pat, lenjerie de pat, pernă, cearşaf, pilotă şi cearşaf pentru pilotă curate. Camerele nu prezintă mirosuri neplăcute, sunt aerisite şi bine luminate”.
  • „Rezidenții au mobilier adecvat nevoilor și li se asigură intimitate și s-a constatat faptul că aceste spații sunt curate, îngrijite, mobilate corespunzător cu mobilier adaptat fiecărei încăperi. Sunt mulțumiți/foarte multumiți de obiectele vestimentare, produsele de igienă, precum și de condiţiile din centru”.
  • „Centrul deţine pe fiecare pavilion câte un club, curtea centrului este dotată cu grădină, spații verzi, alei de acces, balansoare, leagăne, bănci, foişoare, şotron, alee senzorială”.

„Toți copiii sunt mulțumiți, dar își doresc să părăsească centrul”

Într-un paragraf despre centrul de plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Rază de Soare” Băicoi, se spune că „toți copiii sunt mulțumiți de condițiile de cazare, de modul în care se poartă personalul, produsele de igienă sunt pe placul lor”.

La final se precizează că, de fapt, copiii „îşi doresc să părăsească centrul, să meargă într-o familie sau la asistent maternal”.

„Ventilare, calmare verbală”

Unii dintre rezidenții din centre sunt prezentați ca având „probleme comportamentale în contextul afecțiunii”, dar angajații reușesc să îi țină în control, „printr-o bună supraveghere și îngrijire”, precizează raportul. 

De exemplu, măsurile luate, în astfel de situații, de angajații de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională pentru Persoane Adulte cu handicap Tătărăi includ: „ventilare, calmare verbală, separarea beneficiarului de grup, suport emoțional, rememorare, intervenţie medicamentoasă (la recomandarea medicului)”.

Nu se detaliază ce implică aceste tehnici. 

ANDPDCA nu a trimis echipă proprie la centrul din Călinești

O agenție guvernamentală, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții (ANDPDCA), a cerut în august DGASPC Prahova și CJ Prahova să facă verificări, în regim de urgență, la centru.   

  • ANDPDCA a mai cerut restructurarea centrului.
  • A precizat că va monitoriza centrul până la implementarea Planului de restructurare.

ANDPDCA nu a trimis însă o echipă proprie la centrul din Călinești, arată un răspuns al instituției trimis către Libertatea. 

Când ANDPDCA a trimis echipele proprii pentru a controla centrele din subordinea DGASPC-urilor, cercetările au scos la iveală abuzuri serioase în instituții. 

De exemplu, un raport ANDPDCA de 76 de pagini, analizat de publicația independentă Dela0, a arătat dezastrul instituțional din centrele de plasament din județ, aflate în administrarea DGASPC Sibiu. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News