„În primul rând, sunt foarte încântat că poliția a reușit să-l prindă și acum se află pe drept în spatele gratiior, pentru că a încălcat legile britanice, a declarat Javid astăzi la BBC Radio 4.
„Există o cerere de extrădare din partea Statelor Unite, formulată înainte de înfățișarea de mâine, dar ieri am semnat actele, iar acestea vor fi prezentate în instanță”, a adăugat oficialul.
În Statele Unite, fondatorul WikiLeaks ar urma să fie judecat pentru încălcarea Legii Spionajului. Inițial, autoritățile din Statele unite formulaseră o singură acuzație pentru accesarea ilegală a unui computer, însă luna trecută au adăugat alte 17 capete de acuzare.
Julian Assange a fost acuzat că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate, scrie BBC News.
Fondatorul Wikileaks, aflat în prezent în detenție în Londra, este acuzat de ”complot” împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente.
Potrivit noilor acuzații, Assange este suspectat că l-a „ajutat” şi „incitat” pe Manning „să obţină informaţii confidenţiale, ştiind că acestea puteau fi folosite în detrimentul Statelor Unite şi în avantajul unei ţări străine”. Pentru fiecare din cele 17 capete de acuzare, australianul în vârstă de 47 de ani riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de detenţie.
Julian Assange (47 de ani) a fost arestat pe 11 aprilie, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada din Londra a țării sale.
Citește și:
SUA au formulat încă 17 capete de acuzare pe numele lui Julian Assange