Solicitarea a venit după ce Elena Udrea le-a spus magistraţilor din Bulgaria că nu doreşte să fie predată oficialităţilor din țară, iar avocata ei a afirmat că în România fostul ministru a fost ţinut în condiţii umilitoare şi a primit ameninţări cu moartea în arest. 

Aceasta a mai spus că că Udrea va fi persecutată politic dacă va fi extrădată în România: „Nu e pe placul actualului Guvern din România şi e periculos să se întoarcă”, a spus avocata.

Răspunsul către partea bulgară e în pregătire, a anunțat Ministerul Justiției.

„Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia”, a transmis, joi, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.  

Curtea de Apel din Sofia a decis joi, 14 aprilie, că Elena Udrea rămâne în arest preventiv în Bulgaria până la soluționarea cererii de extrădare.

Tot joi, judecătorii din Sofia au stabilit că mandatul european de arestare este valid şi că problemele de sănătate pe care le-a invocat fostul ministru al turismului pot fi tratate şi în închisoare.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv pe 7 aprilie de Înalta Curte de Casație și Justiție la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Înainte de pronunțarea deciziei, fostul ministru al turismului a plecat din țară, însă seara, a fost prinsă la granița Bulgariei cu Grecia.

Cazul de corupție din bani publici „Gala Bute” a ieșit la iveală în urma unei investigații a ziariștilor de la „Gazeta Sporturilor”, începută în 2011, pe când Elena Udrea era ministru.

 
 

Urmărește-ne pe Google News