Culturile de cereale şi de legume din mai multe state indiene, Rajasthan, Punjab, Madhya Pradesh, Gujarat sau Uttar Pradesh, se află în calea insectelor.
Roiurile se întind pe 7 kilometri, iar autorităţile desfăşoară drone şi folosesc mașini de pompieri pentru a pulveriza pesticide, în încercarea disperată de a preveni distrugerea culturilor, ca urmare a celui mai grav atac al acestor insecte din ultimele trei decenii.
Potrivit Ministerului Agriculturii, sunt folosite 100 pulverizatoare și 20 de motoare de pompieri pentru a dispersa pesticidele.
Operaţiunile s-au desfăşurat în 303 locaţii, pe 47.000 de hectare, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Praveen Kavi.
În ciuda eforturilor, autoritățile cred că invazia ar putea continua până luna viitoare.
India se confruntă în prezent cu cea mai mare invazie de lăcuste din 1993 încoace, deşi aceste insecte provoacă cu regularitate pagube în ţară.
Lăcustele sosesc din Pakistan între iulie şi octombrie şi afectează mai ales statul Rajasthan din nord-vestul ţării, a declarat KN Gurjar, directorul adjunct al Organizaţiei de Avertizare Împotriva Lăcustelor din India.
La începutul lui martie, China a trimis în Pakistan o armată de 100.000 de rațe să lupte împotriva invaziei de lăcuste.
Lăcusta de deșert este cea mai distructivă dintre toate speciile de lăcuste, din cauza vitezei și capacității sale de a se înmulți, potrivit Organizației
pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Lăcustele adulte pot zbura și 150 de kilometri pe zi și pot mânca vegetație proaspătă egală cu propria greutate corporală (2 grame).
80.000.000 de lăcuste pe kilometru pătrat
Un roi poate varia ajunge și la câteva sute de kilometri pătrați. Fiecare kilometru pătrat poate conține și 80 de milioane de lăcuste.
Potrivit FAO, invazia de lăcuste au fost provocată de vânturile puternice produse de ciclonul Amphan din Golful Bengal, care a traversat India și Bangladesh pe 20 mai (90 de morți, pagube de peste 13,2 miliarde de dolari).
La începutul anului și estul Africii s-a confruntat cu o invazie de lăcuste.
Iar FAO a avertizat asupra faptului că, o dată cu distrugerea culturilor, ar putea urma foametea.