Informația privind reluarea relațiilor diplomatice între Tbilisi și Moscova a fost publicată inițial de Matari TV, care citează o sursă apropiată dosarului. Potrivit surselor citate, autoritățile georgiene au început deja procesul de selecție a personalului diplomatic care urmează să fie trimis la Moscova.
Posibilitatea redeschiderii misiunii diplomatice georgiene la Moscova este discutată mai ales în diaspora și în rândul afaceriștilor cu interese în cele două state, notează SOVA.
Partidul „Visul Georgian”, aflat la putere la Tbilisi, susține că informația nu este adevărată și nu va redeschide ambasada la Moscova atâta timp cât Rusia va ocupa teritorii din Georgia.
Cu toate acestea, liderul acestui partid, miliardarul Bidzina Ivanișvili, este suspectat de menținerea legăturilor sale cu Rusia, unde a făcut avere înainte de a intra în politică în 2012. De altfel, „Visul Georgian” a impus recent o lege împotriva „agenților străini” similară, potrivit detractorilor, cu cea din Rusia, care este aplicată în scopul reprimării vocilor critice.
Odată cu impunerea acestei legi, în pofida unor proteste masive în stradă, liderii „Visului Georgian” s-au dedat unei retorici antioccidentale și unor critici la adresa Ucrainei, țară agresată de Rusia.
„Visul Georgian” este suspectat că intenționează să apropie Georgia de Rusia și să pună capăt încet-încet cursului pro-UE și pro-NATO al țării din Caucaz în timp ce pretinde că îl menține.
Pe 10 mai, Vladimir Putin a ridicat interdicția de zboruri directe cu Georgia, pe care a impus-o în 2019, și a anulat regimul de vize pentru cetățenii georgieni. „Încă că o provocare rusească”, a comentat atunci președinta prooccidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili.
Purtat între 7 și 16 august 2016, războiul ruso-goergian s-a încheiat cu o încetare a focului care nu a rezolvat disputele dintre Osetia de Sud și Abhazia pe de o parte și Georgia de cealaltă parte. Zece zile mai târziu de la încheierea războiului, Rusia a recunoscut Osetia de Sud și Abhazia ca state independente. Separatiștii proruși din Osetia de Sud își doresc aderarea la Rusia, în timp ce autoritățile de la Tbilisi insistă ca cele două republici autonome – Osetia de Sud și Abhazia – să se reintegreze în statul georgian.