Decizia de a autoriza deschiderea noului gazoduct „nu va fi luată în primul semestru din 2022″, a declarat, joi, preşedintele Bundesnetzagentur, Jochen Homann.
Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor la Nord Stream 2 la începutul lunii septembrie. Această nouă rețea, pe două linii separate de alimentare, ar urma să transporte, anual, 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a alimenta 26 de milioane de gospodării.
În luna noiembrie, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (Bundesnetzagentur) a anunțat că suspendă procesul de autorizare a conductei, deoarece grupul cu sediul în Elveţia care stă în spatele acestui proiect trebuie să înfiinţeze o companie în conformitate cu legislaţia germană pentru a putea obţine o autorizaţie de funcţionare.
„Societatea Nord Stream AG ne-a înştiinţat că a înfiinţat această nouă companie”, a precizat Jochen Homann. Acesta a mai adăugat că procedura va fi relutară doar atunci când „documentele doveditoare vor fi trimise autorităţii pentru ca aceasta să le poată controla”.
Oficialii de la Berlin au subliniat că decizia de suspendare a procedurilor de autorizare nu are un caracter politic, chiar dacă proiectul Nord Stream 2 este în mijlocul tensiunilor geopolitice dintre Rusia şi Ucraina.
Grupul Gazprom, mulțumit de situația actuală
O serie de surse citate de Reuters susţin că având în vedere profitul record înregistrat de Gazprom, anul acesta, ca urmare a preţurilor ridicate la gaze, grupul rus nu va începe să pompeze gaze prin Nord Stream 2 până nu va primi autorizația şi nici nu va presa Germania să urgenteze procedurile de autorizare.
Pomparea de gaze în conducta Nord Stream 2 fără aprobarea autorităţilor germane ar aduce rușilor o amendă modestă, însă, având în vedere că în Germania are loc în prezent o tranziţie de putere, iar relaţiile Rusiei cu Occidentul sunt deja tensionate, Gazprom este mulţumit să aştepte, susţine una dintre sursele citate de Reuters.
Cea de a doua sursă citată de Reuters a spus că şefii de la Gazprom sunt mulţumiţi de situaţia actuală şi se aşteaptă ca şi anul viitor să existe un deficit de aprovizionare pe piaţa gazelor, ceea ce va menţine preţurile la un nivel ridicat.