Cu toate acestea, spațiile care la sfârșitul lunii noiembrie erau aproape pline de animale, acum sunt goale. Păsările au dispărut complet. La fel și iepurii. La capitolul oi situația este foarte firavă: ieri, doar un cioban a reușit să vină cu animalele la vânzare.
Asta pentru că la cele două intrări în târgul de animale Călugăreni, județul Giurgiu, s-au postat dumincă două echipaje de poliție, iar în interior a făcut inspecție o echipă a Direcției Sanitare Veterinare (DSV) din Giurgiu.
Nu are autorizație DSV
”Târgul nu este autorizat, adică nu are certificat sanitar – veterinar. O echipă DSV a dat amenzi în târg și au confiscat carne din magazinele de acolo. Au fost și două mașini de poliție care amendau utilajele care transportau animale fără autorizație. Rezultatul: s-au înmulțit vânzătorii de porci fără coadă de la porțile caselor din zonă. Aceste animale nu sun de la fermieri, ci de la marile crescătorii, fie din țară, fie din străinătate. Așa sunt scoși din circuit micii producători… Târgul de animale din Călugăreni moare încet și sigur”, ne-a spus unul dintre crescătorii de porci din zonă care a terminat deja de vândut animalele pe care le crescuse în acest scop.
Crescători care au reușit totuși să intre în târg au folosit două metode: au străbătut terenul viran din spatele târgului, sau au venit cu o zi mai devreme, fentând autoritățile. Cei intrați în spațiu nu mai pot fi tehnic amendați, deoarece târgul este oficial închis pentru animale și, totodată, ei nu se află pe un drum public ca să poată interveni poliția. Teoretic, fermierii stau doar așa, pe un câmp, cu animalele din dotare lângă ei, la mișto…
Majoritatea au renunțat însă la această luptă, pentru că amenzile pentru transportul fără aviz DSV al animalelor este prea mare. Cu două săptămâni în urmă un fermier a plătit 750 de lei amendă pentru că avea un porc în căruță pe drumul public. Voia să îl vândă cu 800 de lei.
Târgul are nevoie de padocuri
DSV cere primăriei Călugăreni să aducă târgul de animale, vechi de 300 de ani, la standarde europene. Ceea ce îi lipsește acum pentru avizare este realizarea de padocuri în care să stea animalele care sunt expuse la vânzare. Autoritățile din Călugăreni consideră însă că aceast este o investiție lipsită de sens. Fermierul vine să expună animalelul spre vânzare doar două ore, după care pleacă, pentru a reveni, eventual, săptămâna următoare. Dacă va fi obligat să dea jos animaleul din atelaj în padoc, pentru a-l urca înapoi, dacă nu reușește să îl vândă, va prefera să se lase păgubaș… Prea multă pierdere de timp. Mai bine vinde în fața porții carne de ”porc fără coadă”…
Cea mai bună metodă, spun autoritățile locale, ar fi primirea animalelor în târg exclusiv pe bază de carte de sănătate avizată de un veterinar al DSV.
Între timp, lipsa clineților a început să influențeze și zona vânzătorilor de cereale din târg. Și aici maldărele de porumb și de sacii de pâine uscată s-au rărit considerabil în ultimele două săptămâni.
CITEȘTE ȘI:
Mesajul unui copil batjocorit de colegi a devenit viral. Vedetele i-au sărit în ajutor | VIDEO
FOTO | Moment emoționant: Moș Crăciun a mers la spital pentru a-i asculta ultima dorință a unui copil aflat pe moarte