Legea pentru aprobarea OUG 38/2017 vizează modalităţile prin care sportivii de performanţă îşi pot desfăşura activitatea sportivă şi condiţiile în care administraţiile publice locale pot finanţa activităţile sportive. Astfel, se creează posibilitatea ca autorităţile administraţiei publice locale să aloce sume pentru finanţarea infrastructurii şi a activităţilor sportive, inclusiv pentru cluburile sportive şcolare şi universitare.

Guvernul a aprobat pe 18 mai 2017, printr-o Ordonanţă de urgenţă, o modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului, care prevede că autorităţile locale vor putea finanţa activităţi sportive în baza unor contracte încheiate cu sportivii în limita unui plafon de maximum 5% din bugetul unităţii administrativ-teritoriale.

„Sunt structuri sportive sau cluburi sportive, ori de stat, ori private, care sunt în pragul falimentului. Şi de aceea am solicitat să venim cu o modificare, cu o ordonanţă de urgenţă. În primul rând, ordonanţa de urgenţă va reglementa finanţarea activităţilor sportive de către administraţia publică locală. Sportivii îşi vor putea desfăşura activitatea în baza unui contract de activitate sportivă. Veniturile realizate din contractul de activitate sportivă se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, prevăzute de Codul fiscal”, a afirmat Dunca într-o conferinţă de presă.

El a explicat că actul normativ creează cadrul legal necesar administraţiilor publice locale pentru acordarea sumelor de la buget necesare finanţării „programelor sportive ale cluburilor de drept public-privat, finanţarea cluburilor sportive de drept privat”.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului, în sensul introducerii contractului de activitate sportivă, care va fi încheiat între un sportiv de performanţă şi o structură sportivă şi care are ca obiect desfăşurarea unei activităţi cu caracter sportiv. Contractul se poate încheia pe perioade de timp determinate, va avea stipulată valoarea drepturilor băneşti. Sunt mai multe precizări în acest sens.

Totodată, prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale, se pot aloca sume din bugetul local pentru finanţarea activităţii structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea acestora.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului, iar cererea de reexaminare a fost adoptată din nou de Parlament. Preşedintele se referea în reexaminare la normele introduse la art. 1 pct. 2, aflate la promulgare, prin care se pot interpreta în sensul că se instituie o condiţionare pentru sportivii de performanţă care îşi vor putea desfăşură activitatea doar dacă sunt autorizaţi de federaţia sportivă naţională pe ramură de activitate şi doar dacă această federaţie înregistrează contractul de activitate sportivă.

De asemenea, șeful statului arăta că, din modul de redactare a acestor prevederi, nu rezultă cu claritate care este scopul autorizaţiei emise de federaţia sportivă.

Citește și: Acordarea sumei de 500 euro pentru educaţia fiecărui nou-născut din România, amânată la nesfârșit de guvernanți. Legea trebuia aplicată din 2013

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News