Conform raportului, autoritățile susțin că au găsit 27 de bucăți din ceea ce se crede a fi fuzelajul avionului, deși doar trei au fost confirmate oficial.
Totodată, „nu există dovezi care susțin teoria că MH370 a fost deturnat prin telecomandă”, a declarat Kok Soo Chon, șeful echipei de investigații, arată The Telegraph.
Kok mai arată că echipa lui a investigat și un sistem patentat în 2006 de Boeing, care odată activat, ar putea prelua controlul avionului și l-ar putea ateriza într-un loc stabilit anterior, chiar dacă pilotul are capacitatea de a controla aeronava.
Autoritățile malaeziene au mai arătat că pilotul zborului MH370 a fost prima persoană examinată în cadrul investigației. Bărbatul, în vârstă de 53 de ani, căsătorit și tată pentru trei copii, era un pilot expermientat, cu peste 18.000 de ore de zbor.
Căpitanul aeronavei nu era bolnav și nici nu se afla sub tratament psihiatric, nu avea probleme în viața personală, nu folosea droguri și nici nu suferea de stres sau anxietate. „Era un pilot foarte respectat”, a mai spus Kok.
Totuși, autoritățile malaeziene mai arată că nu poate fi exclusă posibilitatea intereferenței unei „terțe părți”.
„Am stabilit că aernava s-a întors din drum. Întoarcerea nu a fost cauzat de o anomalie într-un sistem mecanic. Aceasta a fost făcută de autopilot, însă sub control manual”, a mai precizat Kok.
Raportul a fost făcut în colaborare cu echipe de investigație din Australia și Marea Britanie. Kok Soo Chon a mai menționat că acesta nu va fi ultimul raport asupra zborului MH370.
Căutările epavei și cadavrelor au fost oprite în vara anului 2018, după 4 ani de la startul lor. Până în prezent, niciun cadavru nu a fost descoperit.
Avionul companiei Malaysia Airlines a dispărut pe 8 martie 2014 deasupra Oceanului Indian, după ce și-a schimbat traiectoria de zbor către Beijing. Avionul decolase din Kuala Lumpur, însă după aproximativ o oră piloții au pierdut contactul cu solul.
Această dispariţie este unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei civile. Nici urmă de aeronavă nu a fost găsită în zona căutărilor, care are aproximativ 120.000 de kilometri pătraţi și care a fost stabilită în sudul Oceanului Indian, pe baza unor analize satelitare a posibilei traiectorii a avionului după ce a acesta a deciat de la ruta sa teoretică.
CITȘETE ȘI: Psihologul Libertatea, despre polițista care și-a împușcat mortal mama, bebelușul și apoi s-a sinucis: „Este vorba fie de o nevroză despresivă Post Partum, fie de o psihoză Post Partum”
FOTO: EPA