„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea – certificatul COVID – noi am pregătit această măsură dar nu a fost adoptată. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică pentru adoptarea ei”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, susținută alături de șefa INSP, Adriana Pistol, care a prezentat scenariile privind evoluția pandemiei după apariția Omicron – în cel mai sumbru, este posibil să fie peste 25.000 de cazuri într-o zi.
„Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare economia, dorim să evităm închiderea școlilor, am militat pentru deschiderea școlilor. Și ceea ce ne preocupă cel mai mult, dorim reducerea numărului de decese”, a spus Alexandru Rafila.
Totodată, Rafila a anunțat că a purtat discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative pentru tratarea COVID-19 care sunt folosite în prezent în Israel.
Ministrul Sănătății a mai anunțat înființarea unor structuri noi de coordonare medicală în subordinea ministerului pentru ca instituția condusă de Rafila să nu mai fie doar înștiințată cu privire la evoluția pandemiei, ci să poată acționa în timp real.
Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila:
- În cursul celui de-al 4-lea val pandemic sistemul de sănătate a fost depășit, mai ales ca resurse. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, practic 3% din pacienții infectați în România au decedat. Un procent foarte mare
- Trebuie să găsim o soluție pentru a revitaliza campania de vaccinare
- Am adoptat actul normativ care permite extinderea testării la nivelul medicilor de familie
- Din păcate o măsură care să încetinească transmiterea – certificat COVID – noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm chiar dacă temporar.
- Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document
- Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare economia, dorim să evităm închiderea școlilor, am militat pentru deschiderea școlilor. Și ceea ce ne preocupă cel mai mult, dorim reducerea numărului de decese
- Trebuie să avem la dispoziție toate instrumentele pentru a realiza acest lucru.
Ministrul Sănătății, despre măsurile luate
- Am avut deja discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative încât să avem la dispoziție cât mai repede, dar asta nu înseamnă săptămâna viitoare, medicația care se poate administra în sistem ambulatoriu și care este deja disponibilă în unele țări, în Israel am înțeles că există unul dintre medicamente.
- Am înființat o structură de coordonare a asistenței medicale la nivelul Ministerului Sănătății pentru că trebuie nu numai să fie informat ci și să ia deciziile în timp real în ceea ce privește pacienții infectați, dar și pentru alți pacienți.
- Extinderea capacității de testare, extinderea la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Este vorba de o promisiune din programul de guvernare, accesul la testare este esențial. Persoanele pozitive vor avea acces la centre de evaluare în ambulatoriu, care vor fi la nivel județean. Pacienții cu forme medii care au factori de risc vor beneficia de evaluare biologică și imagistică în sistem ambulator.
- Am făcut evaluări privind starea instalațiilor electrice și de oxigen încât să crească siguranța pacienților. Atenție, noi putem să ajutăm la acest efort, contribuția managerilor și autorităților județene este esențială pentru asigurarea acestor condiții care să reducă cât se poate riscurile la care au fost supuse din păcate câteva spitale din România și să nu uităm de modul în care personalul se comportă, este instruit.
- Avem un număr de paturi alocate pentru pacienții covid de aproximativ 20%, adică 25.000, cu o posibilitate de flexibilizare, creștere de până la 30%, dacă capacitatea este depășită.
- Am crescut bugetul pentru 2022 alocat secțiilor ATI cu 65% față de anul trecut.
- Insistăm foarte, foarte mult în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor din sănătate în furnizarea de informații credibile și accesibile.
- Am avut întâlniri repetate cu reprezentanții cultelor din România, cu cei din sindicate, angajatori, în ceea ce privește luarea măsurilor de sănătate publică. Am discutat inclusiv problemele legate de certificatul Covid. Am două seturi de recomandări pentru populație și angajatori.
- Vaccinarea previne formele severe și decesele,este vitală respectarea măsurilor de distanțare. Testarea este un element esențial pe care îl încurajăm, este importantă discuția cu medicul de familie, nu tratament cu antibiotice sau antivirale care pot fi toxice, decât la recomandarea medicului, iar fiecare cetățean să aibă trusă care să monitorizeze boala.
- Pentru angajatori: triajul zilnic al angajaților, monitorizarea permanentă a stării de sănătate,organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea, încurajarea telemuncii; existența materialelor dezinfectante și a măștilor și încurajarea vaccinării.
La rândul ei, Adriana Pistol a prezentat cele mai negre scenarii privind răspândirea COVID. „Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar în valul 5 al pandemiei va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul din octombrie 2021”, a spus șefa INSP.
Principalele declarații ale medicului Adriana Pistol, șefa INSP:
- Există câteva vulnerabilități: Aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice nu este vaccinată, numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster
- Deși a fost introdus PLF prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare face dificilă ancheta epidemiologică
- Nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului COVID-19, care nu este altceva decât o măsură de limitare a răspândirii bolii
- În concluzie avem o populație receptivă, numeroasă, populație care se poate îmbolnăvi oricând. În plus avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută față de Delta
Previziunile noastre care se pot sau nu adeveri arată faptul că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în prezent. Mai exact în 31 de zile, față de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea aceste 25.000 de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât.
- Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă cu creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza vulnerabilităților prezentate anterior.
- Dacă după primele 3 săptămâni certificatul Covid ar fi fost introdus toată această pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor care să vină să ocupe paturi.
- Vaccinarea este singura măsură care cel puțin previne, dacă nu infecția cu această nouă tulpină, previne formele de îmbolnăvire severe și decesele
Care ar fi impactul? Chiar și în condițiile în care se instituie măsuri de sănătate publică, este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate. Există posibilitatea ca undeva la sfârșitul lunii ianuarie ea să devină comunitară.
- Transmibilitatea foarte ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului, chiar și la persoanele cu schemă completă duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp.
- În primul rând ca impact asupra sistemului sanitar este foarte clar că există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile, nevaccinate să se petreacă în număr foarte mare.
- Chiar și în situația în care această tulpină Omicron nu ar avea același nivel de severitate cum l-a avut tulpina Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată și va ajunge să fie la nivelul înregistrat anul acesta, în luna octombrie
- Ca impact indirect, infectarea masivă a populației, chiar și cu forme ușoare, poate determina un grad de absenteism, a lucrătorilor medicali, dar nu în ultimul rând absenteism de la locul de muncă a populației, care poate să afecteze economia țării
- Avem trei scenarii posibile de impact. Un scenariu, cel mai ușor, optimist, unul mediu și unul pesimist.
- Primul scenariu se referă la o rată de creștere a cazurilor de 10% zilnic, cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar 10% dintre aceștia se vor interna la ATI. Al doilea scenariu pleacă la o rată de 6% de transmisibilitate, dar cu o spitalizare de 20% și 10% în terapie intensivă.
- Al treilea scenariu este o asociere între cele două respectiv, un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% și cu o rată de peste 10% ar necesita terapie intensivă
- Dacă vreunul dintre aceste scenarii se va petrece rămâne de văzut, dar pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău. Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25.000 de internări
- Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25.000 de internări. Dacă că se va petrece ceea ce este mai rău, 27 de zile pentru scenariul cel mai sever, ca să umplem 25.000 de paturi de spital. În scenariul pesimist în 20 de zile vom avea 1500 de paturi la ATI ocupate.
Întrebări și răspunsuri
Întrebare: Când am putea avea acest certificat aprobat?
Alexandru Rafila: Important este ca acest instrument să fie la dispoziția noastră înainte de a atingerea unui număr mare de cazuri. O astfel de procedură frânează viteza de creștere. Dacă acest certificat, este introdus în vârful valului pandemic, atunci eficacitatea lui este limitată și din păcate vom fi în situația în care alte măsuri ar putea fi luate, care nu sunt măsurile de la MS, dar care pot afecta viața noastră economică și socială.
Întrebare: La ce măsuri vă referiți dacă nu se introduce certificatul verde?
Alexandru Rafila: Eu am spus la începutul declarației că o creștere necontrolată a numărului de cazuri, poate avea trei consecințe. Este posibil să ai un lockdown, eu sper să nu fie așa. E posibil să oprești activitatea în școli și cel legat de controlul deceselor ca să nu mai fie la fel de mare ca în avalul 4. Să ne asumăm niște lucruri, încât efectele unei pandemii să fie cât mai puțin grave.
***
România a confirmat până acum 38 de cazuri de infectare cu Omicron. 25 au fost confirmate până în 26 decembrie, luni fiind anunţate alte 13 cazuri.
În așteptarea măsurilor, mai mulți specialiști au atras atenția asupra riscului pe care îl prezintă varianta Omicron.
Fostul manager al Spitalului Victor Babeș, doctorul Emilian Imbri, a declarat, pentru Libertatea, că persoanele vulnerabile nevaccinate anti-Covid vor devenit victime în valul 5.
„Este clar că această mutație este mai contagioasă, deci vom avea mai multe infectări, dacă luăm în calcul faptul că toți suntem expuși, indiferent că vorbim de vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală. Chiar și în cazul în care Omicron este cu 40% mai puțin agresiv decât Delta, vom avea multe persoane care vor ajunge în spital din cauza numărului de mare de infectați. Este matematică pură. Iar România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă, persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Nu va fi bine deloc”, a explicat medicul.
Un medic de familie din Sibiu estimează, la rândul său, că ”va fi haos”. „Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să știm cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiți nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a scris medicul sibian medicul de familie Egri Eduard, pe Facebook.
Omicron provoacă un număr fără precedent de infectări în Europa
În mai puțin de o lună de la depistarea noii tulpini, aceasta a fost identificată deja în cel puțin 106 state, unele dintre ele confruntându-se cu rate de infectare fără precedent de la debutul pandemiei. Ea a devenit rapid variantă dominantă în Marea Britanie, Danemarca sau Statele Unite.
Europa este acum principalul focar al lumii, iar majoritatea statelor vestice au raportat în aceste zile cele mai multe cazuri zilnice de la începutul pandemiei și au fost nevoite să reimpună măsuri dure pentru a opri răspândirea virusului.
Între timp, filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat, marți, 28 decembrie, că răspândirea rapidă a tulpinii Omicron va provoca „un număr mare de spitalizări” în rândul pacienților cu COVID-19, deși este mai puţin periculoasă decât varianta precedentă, relatează agenția France Presse, potrivit France 24.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro