O mașină.
În ziua când Luiza Melencu a dispărut, duminică, 14 aprilie 2019, o mașină a luat-o pe fata de 18 ani la ocazie.
Camerele de luat vederi din intersecția din Caracal au surprins trei automobile în care s-ar fi putut urca fata. Două dintre ele au fost verificate și au părăsit cercul de suspecți.
A rămas o singură mașină al cărei număr nu se distingea. Dar se vedea clar că este un Renault gri, cu geamurile din spate negre și cu 7 spițe la roți.
Numărul de 7 spițe la roți e un element distinctiv foarte puternic, au explicat oamenii care au revăzut dosarul Luizei după moartea Alexandrei.
O mașină, o singură mașină arată așa în Caracal, ”Renault gris, geamuri fumurii, 7 spițe” în tot Caracalul, orașul de unde dispăruse Luiza! E mașina lui Gheorghe Dincă.
Poliția Rutieră din Caracal a spus că nu știe mașina!
Toate elementele se găsesc în dosarul uciderii Alexandrei, în care criminaliștii, polițiștii judiciari și procurorii DIICOT, o echipă întreagă venind din sediile centrale ale instituțiilor, au pus faptele așa cum le-au descoperit, chiar dacă unele dintre ele lovesc indirect în colegi de-ai lor, polițiști și procurori.
Dosarul arată că nu doar oameni din comunitate au spus ”Nu e treaba mea” când au dispărut, pe rând, cele două fete. Practic, DIICOT arată că și autoritățile au dat dovadă de nepăsare și de neimplicare, de ”Nu e treaba mea”. Avocații suspectează, însă, că a fost mai mult de atât.
”Procurorul Liviu Vasilescu, de la DIICOT Craiova, a trimis încă din iunie poliției din Caracal descrierea cu mașina Renault gris, geamuri negre în spate și 7 spițe la roți”, a explicat pentru Libertatea un om familiarizat cu cercetările în cazul Alexandrei.
Poliția Rutieră din Caracal a întors la DIICOT Craiova răspunsul că nu cunoaște mașina. Asta cu peste o lună înainte de a doua răpire, cea a Alexandrei. E imposibil de înțeles de ce s-a întâmplat așa, altfel decât din nepăsare.
Sursă a Libertății:
Oameni din rândul autorităților pun răspunsul pe seama dezinteresului poliției din Caracal, dar admit și că procurorul Vasilescu nu și-a dus treaba până la capăt. ”Nu știm de ce Vasilescu a luat decizia să nu insiste, căci era limpede că nu pot fi multe astfel de mașini Renault gris, cu geamuri fumurii și 7 spițe în Caracal”, mai spun sursele.
Atelierul unde și-a tunat Dincă mașina e al unui fost polițist din Caracal
Un alt element care apare în dosar e faptul că, dacă ar fi întrebat la cele câteva ateliere din Caracal unde se pot sabla geamurile în negru și se pot modifica roțile, polițiștii ar fi avut o șansă mare să afle a cui mașină a trecut printr-o astfel de transformare. Pentru că atelierul unde Dincă își făcuse geamurile fumurii la mașină aparține chiar unui fost polițist!
”Era suficient ca aceia de la Rutieră din Caracal să dea sfară în țară, în oraș și li s-ar fi întors informația”, spune unul dintre avocații din dosar.
Un alt avocat, Tonel Pop, spune însă că el nu crede în versiunea delăsării procurorului Liviu Vasilescu. “În primul rând, din trei camere de luat vederi care au filmat zona de unde Dincă a luat-o pe Luiza, Vasilescu a pus la dosarul dispariției imaginile de la o singură cameră. Chiar și așa însă, mașina se vedea clar, nu cu număr, dar cu toate caracteristicile necesare: Renault gris, geamuri fumurii în spate, 7 spițe”, explică avocatul.
Procurorul Vasilescu a trimis la FBI o cerere să încerce să-i scoată numărul, ceea ce nu au reușit. Dar ce nevoie avea de număr când mașina era atât de ușor identificabilă în Caracal?
Avocatul Tonel Pop:
Și, din acest punct, acuzația avocatului Tonel Pop devine foarte gravă.
“Procurorul Vasilescu nu a trimis poliției din Caracal descrierea corectă! A trimis altă descriere!”
Tonel Pop susține că “procurorul Vasilescu, de la DIICOT Craiova, a identificat într-adevăr caracteristicile mașinii, dar nu a trimis poliției din Caracal descrierea corectă! A trimis altă descriere!”. Și de aceea ar fi venit răspunsul negativ de la poliție.
“Din asta Vasilescu nu are cum să scape”, a mai spus avocatul pentru Libertatea. Spre deosebire de celelalte elemente care apar în dosarul trimis de DIICOT la judecători, ceea ce afirmă Tonel Pop nu e la dosar.
Cererea lui Vasilescu, făcută către Poliția Rutieră din Caracal, există însă undeva, spune avocatul, dovada că procurorul ar fi descris altă mașină, în mod premeditat.
Lăsând deoparte acest element foarte important al descrierii făcute de Vasilescu, dar care este în dispută, dosarul DIICOT clarifică, în privința mașinii, un lucru fundamental.
Presa aflase că automobilul Renault era în dosarul dispariției Luizei. Dar nu știa dacă automobilul lui Dincă nu era unul dintre multele suspecte. Răspunsul e: exista doar o mașină în dosarul Luizei Melencu, Renaultul cu geamuri fumurii în spate și 7 spițe! În ea știau procurorii că se urcase fata de 18 ani.
Vreme de trei luni, de la răpirea și omorul Luizei și până la repetarea scenei, când victimă a căzut Alexandra, autoritățile au eșuat în a identifica această mașină. Motivul? Aici apar două variante.
N-au găsit mașina din cauza indiferenței, pe ideea ”Nu ne implicăm”, ceea ce arată probele procurorilor, sau din motive pe care încă nu le știm, dar care merg spre complicitate, susțin avocații.
O mașină a devenit proba crucială, mutată acum în sarcina judecătorilor, în procesul care stă să înceapă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro