Potrivit unor surse citate de Meduza, care se prezintă drept o publicație independentă din Rusia, activitatea jurnaliștilor ucraineni a fost bulversată complet de la lansarea invaziei ruse. „În prima zi, lumea s-a întors cu susul în jos. A avut loc o catastrofă de proporții incredibile”, mărturisește Katerina Sergațkova, jurnalistă ucraineană și directoare a organizației Daily Humanity.

Dileme etice

Potrivit Katerinei Sergațkova, în primăvara anului 2022 reporterii ucraineni s-au confruntat cu o alegere insuportabilă: să spună publicului ce se întâmplă sau să renunțe la slujbă pentru a se salva pe ei înșiși și pe cei dragi lor.

„A fost literalmente o alegere între jurnalism și moarte. O alegere foarte dificilă. Iar pe mulți i-a dus la moarte. Numai în prima lună a invaziei la scară largă au fost uciși 13 jurnalişti, inclusiv un jurnalist independent rus. Printre morți și răniți se află mulți dintre prietenii și cunoscuții mei. Unii au avut noroc, au supraviețuit și continuă să lucreze”, spune directoarea organizației Daily Humanity.

În cel de-al treilea an de invazie la scară largă, ucrainenii au început să-și transfere iritarea de la veștile proaste primite asupra jurnaliștilor care le aduc. De altfel, de-a lungul acestui război, jurnaliștii ucraineni s-au confruntat cu multe dileme etice de nerezolvat, notează Meduza.

În primăvara anului 2022 mass-media ucraineană a susținut oficial conducerea de la Kiev și personal pe președintele Volodimir Zelenski. Jurnaliştii nu criticau atunci deciziile autorităţilor. Totuși, situația s-a schimbat în doar câteva luni. „Ne-am dat seama cu groază că războiul continuă, oamenii mor, dar oficialii corupți nu pleacă”, spune pentru Meduza un angajat în conducerea unei publicații independente din Ucraina care a fost citat sub rezerva anonimatului.

Sursa Meduza își amintește că mulți jurnaliști de investigație și-au pus întrebări atunci despre cum ar putea continua să-și exercite meseria fără a dăuna Ucrainei. În cele din urmă, cei mai mulți dintre ei au ajuns la concluzia că trebuie să expună abuzurile de putere, indiferent de consecințe.

Jurnalist amenințat după ce a expus un caz de corupție

Unul dintre cei care a îndrăznit să expună abuzurile este jurnalistul de investigație Iuri Nikolov, cofondatorul și editorul publicației „Nași groși” („Banii noștri”). Investigațiile publicate de „Nași groși” au dus la anularea a peste 70 de licitații și au permis Ucrainei să economisească 1,2 miliarde de dolari. Nikolov este autorul anchetei privind „furtul” din Ministerul ucrainean al Apărării, care a dus la demiterea mai multor oficiali, printre care fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov și introducerea unui sistem mai transparent în achizițiile militare.

Ancheta i-a adus lui Nikolov unele întâmplări nefericite, cum ar fi o vizită, pe 14 ianuarie 2024, din partea unor bărbați acoperiți cu cagule. Aceștia au lovit ușa apartamentului jurnalistului și l-au amenințat cu mobilizarea pe front. După plecarea lor, Nikolov a descoperit că ușa sa fusese inscripționată cu eticheta „trădător”.

Unele publicații ucrainene consideră că atacul asupra lui Nikolov a fost dus prin intermediul unor canale de Telegeram care pot fi asociate Administrației Prezidențiale de la Kiev. Meduza enumeră două canale populare precum „Vertikal” și „Joker”, dar și altele două mai puțin populare precum „Secretele deputatului” și „Urechile lui Kliciko”.

Biroul prezidențial, acuzat că administrează canale anonime pe Telegram

O sursă de rang înalt de la Kiev susține că „tot felul de canale” au fost lansate la inițiativa șefului biroului prezidențial, AndrIi Ermak, dar această inițiativă nu a fost una reușită. Potrivit aceleiași surse, Ermak „a abandonat” între timp „această direcție”, dar pe Telegram „totul merge cumva de la sine”.

Un alt interlocutor, un expert de top pe piața media ucraineană, care a vorbit cu Meduza sub condiția anonimatului, spune la rândul său că unele canale anonime sunt încă „gestionate de diferiți oameni din echipa sau anturajul lui Ermak, dar au interese și sfere de influență diferite”.

Potrivit unei surse de rang înalt de la Kiev, „rețeaua din birouri” este încă „importantă pentru elita” ucraineană. „Toți deputații, miniștrii și alți politicieni” sunt abonați la ea. „Dacă încep să hărțuiască pe cineva, este un semnal în interior pentru toată lumea”, explică această sursă.

Potrivit ei, canalul „Vertikal” este una dintre cele mai importante componente ale acestei infrastructuri. „Vertikal” ar fi condus de echipa Dariei Zarivna, consilieră a șefului biroului președintelui Ucrainei.

Apărut în ianuarie 2021, „Vertikal” a adunat aproximativ 190.000 de abonați până în toamna acestui an. Canalul scrie despre atacurile aeriene efectuate de ruși asupra orașelor ucrainene, postează meme-uri despre soldații ruși și distribuie mesajele video ale lui Zelenski și știri despre președintele ucrainean. Potrivit serviciului de analiză TgStat, „Vertilal” citează cel mai adesea canalele oficiale ale lui Zelenski, Ermak și comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi.

Contractul social din Ucraina

Pentru comunitatea mass-media, „nu este un secret pentru nimeni că Vertikal înseamnă biroul președintelui”, spune un jurnalist independent ucrainean care a vorbit cu Meduza sub condiția anonimatului. Potrivit acestui jurnalist, reporterii urmăresc canalul pentru a-și da seama „poziția biroului prezidențial cu privire la o anumită declarație sau la un eveniment”.

„Aceasta este o poveste cunoscută de mult timp de jurnaliştii” ucraineni, confirmă coproprietarul uneia dintre publicațiile independente din Ucraina, care a cerut la rândul său să fie citat sub rezerva anonimatului. Această sursă consideră că „Vertikal” și alte canale similare anonime de pe Telegram sunt elemente ale unei „infrastructuri pe scară largă controlată de stat” și „care poate influența“ opinia publică.

Aceste canale transmit știri reale, dar în același timp ajută autoritățile să difuzeze „mesaje” benefice statului. „Cred că acest sistem este mult mai interesant și mai inteligent decât mașina de propagandă din Rusia. Dar, totuși, contrazice adesea standardele jurnalismului. Acesta nu este jurnalism, este altceva. Jurnaliştii din această infrastructură servesc ca furnizori de conţinut”, spune o altă sursă.

Cu toate acestea, coproprietarul unei publicații ucrainene pune activitatea acestor canale și influența lor pe seama „contractului social” care a apărut în Ucraina după lansarea invaziei ruse. „Noi (statul și societatea – n.r.) avem încredere unul în celălalt”, conchide el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News