Autorul atentatelor din 2013, de la competiția atletică din nord-estul SUA, studentul de origine cecenă Djohar Țarnaiev, fusese condamnat în urmă cu cinici ani la pedeapsa cu moartea după decizia în unanimitate a juriului format din 12 membri.
Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil de 8 ani, şi alte 264 au fost rănite când două bombe artizanale au explodat aproape simultan în mulţime în apropiere de linia de sosire la maratonul din Boston, pe 15 aprilie 2013.
Apărarea a pledat, în zadar, pentru circumstanţe atenuante, afirmând că tânărul era sub influenţa fratelui său mai mare Tamerlan, radicalizat, care a decedat după patru zile de la atentate, ucis de forțele de securitate într-o urmărie de la periferia capitalei statului Massachusetts.
Curtea federală de apel din Boston a anulat vineri doar partea din hotărârea inițială a justiției care se referea la capetele de acuzare pasibile de pedeapsa cu moartea.
Cel puțin închisoare pe viață
Chiar dacă anularea pedepsei cu moartea a fost confirmată după re-examinare, Djohar Ţarnaiev va rămâne condamnat cel puţin la închisoare pe viaţă, a precizat curtea de apel.
”Djohar Ţarnaiev va rămâne în închisoare pe viaţă, singura întrebare fiind dacă guvernul îi va pune capăt vieţii prin executare”, au scris cei trei judecători ai instanţei de apel în hotărârea emisă vineri. În acest document, judecătorii au acceptat în special argumentul apărării potrivit căruia procesul de selectare a juraţilor a fost defectuos.
Țarnaiev e închis în penitenciarul de maximă securitate Florence, din Floria.
Decizia de a ordona un nou proces va fi dificilă pentru familiile victimelor, a declarat însuși primarul Bostonului, Marty Walsh.
Cred că îngrijorarea pe care au avut-o unele familii de la bun început a fost că va veni această zi, de unde ar trebui să retrăiască un alt proces, și nu ar trebui să retrăiască un alt proces
Primarul Marty Walsh:
„Singurul lucru pozitiv este că omul acesta nu va mai vedea niciodată lumina zilei. Va trăi în acele patru ziduri. A obținut exact ceea ce merita”, a completat edilul.
Ca să fi pus în aplicare sentința de pedeapsă cu moartea, Țarnaiebv ar fi transportat în alt stat, pentru că în Massachusetts pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1980.
O supraviețuitoare a atacului, Adrianne Haslet, care și-a pierdut un picior în 2013, vocea familiilor afectat de atentat, a reacționat.
Reprezentanta familiilor victimelor: ”Este o amenințare pentru toți”
Sunt atât de supărată de hotărârea instanței federale. Pedeapsa cu moartea ar trebui folosită în acest caz. Acest terorist a recunoscut că a fost vinovat de crime împotriva țării noastre. Este o amenințare pentru noi toți și trebuie să moară. Nu-mi imaginez comentariile pe care le voi primi acum pentru că mi-am spus părerea. Dar acestea au fost gândurile mele. Nu sunt o femeie ranchiunoasă, sunt o persoană cu creier”, a spus ea.