Propunerea scriitorului Igor Bergler în funcția de director adjunct al ICR Veneția este făcută chiar de președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, despre care Libertatea a arătat cum a ajuns să fie, la doar 35 de ani, directorul Muzeului Național Cotroceni. Funcție în care a rămas până în noiembrie 2021.

În propunerea înaintată ministrului de externe Bogdan Aurescu și ministrului culturii Lucian Romașcanu, președintele ICR spune că „domnul Igor Bergler poate contribui la atingerea obiectivelor specifice Institutului Cultural Român de organizare și promovare a manifestărilor culturale literare, a expozițiilor și a concertelor, precum și de implementare a programelor anuale aprobate de Consiliului de conducere al ICR, susținând inițiative pentru dezvoltarea culturală a comunității românești din Italia, pentru favorizarea integrării membrilor acesteia în statul de reședință și menținerea legăturilor cu țara”. 

Cine este Igor Bergler

Născut în Reșița, în 1970, Igor Bergler este în prezent scriitorul român ale cărui cărți s-au vândut cel mai bine în ultimii 20 de ani. Scrie romane de ficțiune aparținând genului thriller. Conform Editurii Rao, romanul său „Biblia pierdută”, apărut în 2015, a fost vândut în peste două sute de mii de exemplare, doborând toate recordurile de vânzare de carte în România. 

Igor Bergler este cel mai bine vândut autor român din ultimii 30 de ani

Și a doua sa carte, „Testamentul lui Abraham” (Litera, 2017), s-a bucurat de un nou succes în rândul publicului, ajungând să se vândă în trei sute de mii de exemplare. În trei ani, volumele sale au fost votate „Cea mai râvnită și vândută carte a târgului” la Târgul de Carte Gaudeamus. 

Mai mult, „Biblia pierdută” a fost tradusă în 30 de țări, fără precedent pentru o carte scrisă în limba română. În Italia, cărțile lui au ajuns bestseller și este tradus la editura înființată de Umberto Eco – La Nave di Teseo.

Contactat de Libertatea, Igor Bergler spune că a aflat de propunerea de a ocupa poziția de director adjunct al ICR Veneția în urmă cu patru zile. Susține că nu știe cine a venit cu ideea, ci că a fost doar informat. 

În cazul în care această numire va deveni realitatea, Bergler își dorește „să promovez cât mai bine tot ce ține de cultura română”. Totodată susține că a acceptat propunerea, pe care o vede drept „o provocare”.

Cât despre parcursul său în literatură spune: „Am venit ca un necunoscut și am depășit orice așteptare”.

Igor Bergler a publicat în 2021, tot la Editura Litera, al treilea volum din seria Charles Baker, „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări”.

Susținerea din partea PNL

Surse apropiate ICR spun, pentru ziar, că președintele ICR Liviu Jicman are sprijinul europarlamentarului liberal Rareș Bogdan. 

Întrebat de Libertatea despre propunerea în cauză, Rareș Bogdan a spus că Igor Bergler este „un mare intelectual, un om extraordinar”. 

„Îl susțin pentru orice, așa cum susțin orice intelectual”, declară politicianul. 

Cine conduce în prezent ICR Veneția

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția este condus, în prezent, de directorul Grigore Popescu, cunoscut și sub pseudonimul Grigore Arbore, conform Newsweek. Aceeași publicație scrie că Grigore Popescu a fost membru al Partidului Comunist Român timp de 19 ani, până în 1987, atunci când a cerut azil politic în Italia și l-a obținut. 

În echipa de pe site-ul oficial al ICR Veneția nu apare niciun nume în funcția de director adjunct al institutului.  

ICR se află în prezent sub autoritatea Senatului României. Anterior acesta funcționa sub autoritatea Administrației Prezidențiale. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News