Hajipour a transformat tweet-urile legate de proteste într-o melodie care a strâns, în doar 48 de ore, peste 40 de milioane de vizualizări. „Imnul manifestanților” s-a răspândit și pe alte platforme de socializare.
În melodia din tweet-uri etichetatee cu #MahsaAmini, artistul vorbește despre dorințele unei societăți tinere, moderne, unde oamenii tânjesc după o „viață normală” în loc de „paradisul impus” de statul polițienesc islamist.
„Pentru rușinea de a nu avea bani”, „Pentru dreptul de a ne săruta pe stradă fără frică”, „Pentru prizonierii politici” sunt doar câteva dintre versurile piesei „Baraye”, care s-ar putea traduce prin „ce mai urmează”.
După ce videoclipul piesei a fost lansat, poliția religioasă din Iran l-a ridicat și l-a arestat pe tânărul muzician. Autoritățile nu au confirmat informația, deși au spus că vor lua „măsuri împotriva celebrităților care au contribuit la alimentarea revoltelor”, potrivit guvernatorului Teheranului.
133 de morți, în urma protestelor
Pe 16 septembrie, Mahsa Amini, 22 de ani, a intrat în comă și a murit în custodia poliției morale a Iranului pentru că a purtat hijabul într-un „mod nepotrivit”, ceea ce înseamnă că nu și-a acoperit complet părul.
Potrivit Human Rights din Iran, numărul deceselor în urma protestelor declanșate de moartea tinerei, pe care autoritățile le consideră „revolte”, a ajuns la 133.
„Uciderea protestatarilor în Iran, în special în Zahedan, echivalează cu crime împotriva umanității. Comunitatea internațională are datoria de a investiga această crimă și de a preveni comiterea de noi crime de către Republica Islamică”, a declarat directorul Mahmood Amiry-Moghaddam.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!