UPDATE ora 13.00. Fermierii din Emden (Saxonia Inferioară) au oprit producția la Volkswagen! Intrările în fabrici sunt blocate de proteste. „Producția este completă ratată astăzi”, a declarat un purtător de cuvânt al VW. Angajații nu au putut ajunge la locul de muncă.
În Thülsfelde, același land, un șofer a vrut să evite un blocaj, a intrat pe trotuar și pe pista de biciclete, lovind un demonstrant. Acesta a fost grav rănit și a trebuit să fie transportat cu elicopterul la o clinică, potrivit poliției. Șoferul a fugit inițial! Dar poliția a reușit să-l prindă. Încă nu este clar dacă șoferul l-a lovit pe protestatar intenționat sau accidental.
UPDATE ora 12.30. Potrivit unui comunicat al poliției, pe A63, lângă Mainz, sunt peste 1.000 de tractoare și camioane. Lungimea totală a coloanei este de aproximativ 20 de kilometri”. A63 rămâne complet închisă.
Pe de altă parte, poliția a spart un blocaj pe autostrada A1, spre Hamburg. Aproximativ 100 de tractoare blocaseră cele trei benzi și „au creat condiții de trafic periculoase”.
UPDATE ora 11.20. Intrările în Cottbus și în Brandenburg au fost închise, a anunțat poliția. Există blocaje la aproape toate intrările pe A2, A9, A10, A11, A12, A13, A113 și A115 în întreaga rețea de autostrăzi din Brandenburg, scrie Bild.
Un afiș de protest de pe un tractor de pe A 12 scria: „Dacă fermierul este mort, nu este pâine”,
Transportatorii s-au alăturat și ei protestelor și au criticat poverile cauzate de taxa pentru camioane.
UPDATE ora 11.00. Videoclipurile de pe X, fostul Twitter, arată că primele tractoare au sosit în centrul orașului München. Poliția așteaptă astăzi peste 5.500 de tractoare numai în capitala Bavariei, informează Blick.
În Münster (Renania de Nord-Westfalia), poliția estimează că sunt 120 de vehicule în oraș.
UPDATE ora 10.40. În timpul protestelor masive, fermierii au paralizat și punctul de trecere a frontierei Bärenstein – Philippsreut, dintre Germania și Cehia.
UPDATE ora 10.20. În districtul Friesland din nordul Germaniei, școlile generale și profesionale au fost închise din cauza protestelor anunțate.
Știrea inițială. Fiecare a doua ieșire de pe A7 între Hamburg și Danemarca va fi blocată, iar în Brandenburg, A24 va fi blocată în breteaua de legătură între Hamburg și Berlin. A4 va fi, de asemenea, afectată între Merzenich și Langenwehe.
În Hesse, poliția avertizează cu privire la perturbări grave de trafic pe autostrăzile A3, A66, B49, B54, B455 și B27.
Acțiuni majore au fost anunțate la Berlin, München, Hamburg, Wiesbaden, Magdeburg, Mainz sau Bremen.
Tractoarele sunt parcate pe marginea bulevardului de lângă Poarta Brandenburg, la Berlin. Pancartele lor includ sloganuri precum „Mai bine moartea decât sclavia” și „Nu mușca niciodată mâna care te hrănește”.
Poliția din Berlin a cerut fermierilor să îndepărteze tractoarele care blochează drumurile la fiecare 30 de minute. Agrocultorii au mers însă în instanță, care a ordonat să se permită trecerea doar a vehiculelelor de poliție și de ambulanță.
Din cauza crizei bugetare, în decembrie guvernul german a anunțat eliminarea subvențiilor la motorină. Acest lucru ar aduce bugetul de 440 de milioane de euro.În plus, ca parte a economiilor, guvernul german a susținut abolirea taxării preferențiale a vehiculelor din silvicultură și agricultură. Acest lucru ar trebui să aducă încă 480 de milioane de euro la buget.
Joia trecută, fermierii germani furioși au vrut să intre peste ministrul Economiei, în feribotul care îl aducea din vacanța de Anul Nou.
Protestele agricultorilor au fost declanșate de luna trecută. Cel mai important miting a avut loc la Berlin, unde 6.600 de fermieri au venit cu tractoarele și au blocat centrul capitalei.
Fermierii vor trebui să plătească cu 21,48 de cenți pe litru de motorină în plus pentru toate vehiculele agricole. Potrivit lor, asta duce la costuri suplimentare de circa un miliard de euro.
Guvernul german a renunţat, în parte, săptămâna trecută, la planurile sale de a tăia subvenţiile la carburant în sectorul agricol.
Avantajul fiscal acordat cu privire la cantităţile consumate urmează să fie desfiinţat treptat, până în 2026, şi nu dintr-o lovitură, aşa cum se prevedea iniţial.
Însă acest lucru nu i-a mulțumit pe agricultori, care au anunțat o săptămână de proteste, între 8 și 15 ianuarie, împotriva Guvernului Scholz, o acţiune susţinută și de către alte asociaţii profesionale.
Foto: Hepta