Cu ajutorul acestor camere de supraveghere vor putea fi identificați și sancţionaţi şoferii care nu respectă regulile de circulație. Totodată, vor fi depistate şi alte alte eventuale incidente.
„Avem un pachet, practic, de trei contracte care au ca obiectiv dotarea cu sisteme ITS – sisteme inteligente de transport, a autostrăzilor existente, mă refer aici la A1, A2, A3, precum şi DN 1, dotare, pe de o parte, şi modernizarea, upgrade-ul celor care sunt existente în momentul de faţă. Avem o valoare estimată pentru cele trei contracte de aproximativ 220 de milioane de lei fără TVA. Acest sistem va face parte din viitorul sistem e-SIGUR”, a spus Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.
Cine va gestiona sistemul
Sistemul ar urma să fie gestionat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în colaborare cu Poliția Română.
„Camerele sunt în jur de 250 pe acest contract expres, din care şase camere radar, iar restul sunt pentru depistarea incidentelor şi pentru protejarea spaţiilor de servicii. Sistemul va fi gestionat de CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră. Informaţiile pe ce înseamnă viteze depăşite vor ajunge la Poliţia Rutieră”, a afirmat Cristian Pistol.
Întrebat ce firme au câştigat aceste licitaţii, directorul general al CNAIR a declarat: „Avem mai multe contracte care au ca obiect camerele video. Ştiu că o licitaţie a fost câştigată de Vodafone, altă licitaţie a fost câştigată de Electra”.