“Îmbogățirea fără just temei este sintagma cel mai des utilizată de toți asigurătorii și preluată, în mare parte, de judecători în motivarea deciziilor. Cam așa se pune problema în procesele de despăgubire a victimelor accidentelor de circulație”, afirmă președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), Cătălin Codescu.
Unde este îmbogățirea fără just temei?
Acesta îi critică pe managerii firmelor de asigurare RCA: “Spre exemplu, dacă o victimă căreia i-a fost extirpată splina, la 25-30 de ani, traumă care îi afectează într-o manieră severă starea de sănătate, solicită o despăgubire de 50.000 de euro, asigurătorii vin și spun: “Este îmbogățire fără just temei”. În condițiile în care 50.000 de euro reprezintă salariul unui general manager în asigurări pe două luni. Unde este îmbogățirea fără just temei?”.
Ei administrează banii noștri
Președintele AVAC continuă pe același ton revoltat: “Eu n-am o problemă să câștige oamenii banii respectivi, dar cum îi câștigă? Pe afaceri bazate pe principiul mutualității. Adică, toți contribuim, ca la nevoie să fie indemnizați ăia cărora li s-a produs riscul. Ei gestionează banii noștri, nu produc ei banii, atenție!, cu un prim scop de a despăgubi persoanele cărora li se produc riscurile. Sigur, dacă îi gestionează correct, trebuie să aibă și un fond de salarii pentru a plăti oameni bine pregătiți să gestioneze aceste fonduri. Dar nu poți să spui că 50.000 de euro pentru despăgubirea unei victime cu un deficit funcțional de 15-20 la sută pentru 40 de ani este fără just temei, și la tine totul e ok. Nu poți face acest lucru, moral în primul rând”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro