În primul rând, PSD merge la aceste alegeri cu varianta Marcel Ciolacu, premier și președinte al formațiunii din 2019, la un pas de a fi cel mai longeviv șef al partidului. Cu o bună parte din ceilalți contracandidați cu trecut în PSD a și conlucrat în unele perioade. 

Marcel Ciolacu e la al treilea mandat de deputat, iar din iunie 2023 este prim-ministru. Și în politica locală a avut girul PSD, fiind consilier local (2000-2004) și consilier județean (2004-2008), dar și viceprimar (2008-2012). Ciolacu și-a făcut studiile de licență (1995) la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, iar în 2004 a finalizat studii postuniversitare de specialitate la Universitatea Ecologică din București. Ultimele studii trecute sunt finalizate în 2009, la Colegiul Național de Apărare București.  

Făcut mare de PSD

Principalul contracandidat al liderului PSD este un fost președinte al formațiunii social-democrate. Mircea Geoană a condus PSD între 2005 și februarie 2010, a avut trei mandate ca parlamentar social-democrat, fiind susținut de oameni din partid și pentru alte funcții: ambasador în Statele Unite (după cum a scris Libertatea aici, decretul de numire a fost semnat de doi veterani social-democrați: Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu) și ministru de externe. 

În 2009, Mircea Geoană a fost candidatul PSD la prezidențiale, alegeri pierdute la mustață, dar pe care acesta consideră în continuare că le-a câștigat, fiind de părere că a fost furat.

Geoană e dublu licențiat, al Facultății de Mecanică de la Politehnică (1983) și Facultatea de Drept a Universității din București (1993), are un masterat la Ecole Nationale dAdministration din Paris (1992), precum și un doctorat în economie mondială, la ASE București, în jurul căruia planează unele controverse legate de o parte a lui în care citarea e necorespunzătoare, fiind suspiciuni de plagiat.

Și o fostă social-democrată intră în cursă

Ana Birchall are și ea rădăcini în PSD. Membră a PSD din 2005, conform CV-ului care încă poate fi citit pe site-ul Camerei Deputaților, Birchall a avut două mandate de deputată, în perioada 2012-2020. Mai mult, în perioada 2017-2019 a fost de mai multe ori ministru sau a deținut funcția de viceprim-ministru: ministru al afacerilor europene (ianuarie – iunie 2017), ministru al justiției (iunie -noiembrie 2019) și viceprim-ministru pentru afaceri strategice (ianuarie 2018 – iunie 2019). 

Ana Birchall este licențiată în Științe Juridice (1996) la Facultatea de Drept a Universității din București, cu un masterat în drept la Yale University (2000), precum și un doctorat la universitatea americană.

De la politică la analiză și viceversa

Candidatul independent Cristian Diaconescu a făcut și el carieră ca membru PSD, începutul vieții politice fiind anul 2002. Pe listele PSD a fost ales parlamentar pentru două mandate (2004-2008 și 2008-2012), în 2008 a fost candidatul PSD la Primăria Capitalei, ministru al afacerilor externe în Guvernul Boc I (din partea PSD), funcție deținută și în perioada Guvernului Ungureanu (dar din partea UNPR).  

Diaconescu a candidat și la șefia PSD în 2010, când lupta era dată mai ales între Mircea Geoană și Victor Ponta. Pe ultima sută de metri s-a retras și a anunțat că-l sprijină pe Mircea Geoană, candidat care a pierdut.

Fostul social-democrat este licențiat în Științe Juridice la Facultatea de Drept a Universității din București (1983) și are un doctorat finalizat în 2007, tot pe teme juridice, la aceeași universitate.

Teodorovici încă testează apele

Libertatea a discutat și cu Eugen Teodorovici, fost ministru al finanțelor, al fondurilor europene, precum și fost numărul doi în PSD în ultima parte a guvernării Dăncilă, pentru a vedea dacă își mai menține poziția de anul trecut, când anunța că vrea să candideze. Întrebat dacă intră în luptă sau spune pas pentru alegerile din 2024, Teodorovici a precizat:

„Pas nu am spus niciodată. Și astăzi merg la o discuție pe acest subiect. Eu încerc să explic și oamenilor, că e de bun-simț să te angajezi într-o luptă, dată fiind oferta electorală de acum pentru funcția de președinte. Însă nu trebuie să fiu doar eu de acord. Trebuie să existe și un vehicul organizațional în spatele tău și acces la niște fonduri, ca să poți vinde un produs organic în fața românilor. Gândiți-vă că te lupți cu partide care sunt la putere și primesc subvenții. Nu spune nimeni că trebuie să te compari cu ei, pentru că tu ai ce să prezinți, dar îți trebuie măcar o organizare. Discuția se poartă și vom vedea”, a precizat fostul ministru de finanțe al României pentru Libertatea.

Teodorovici a avut două mandate de parlamentar, ales pe listele PSD. A bifat trei ani ca ministru al fondurilor europene în perioada 2012-2015 și aproape doi ani ministru de finanțe (2018-2019), iar în iunie 2019 a fost ales președinte executiv al PSD, funcție pierdută după ce a fost dat afară de gruparea Ciolacu în februarie 2020. Teodorovici și-a luat licența la ASE București, terminând Facultatea de Comerț (1997), apoi a terminat un  masterat la SNSPA, pe Relații Internaționale și Integrare Europeană (2006).

Prima femeie premier, fostă președintă a PSD, alături de Terheș

Viorica Dăncilă, fostă șef de Guvern între ianuarie 2018 și noiembrie 2019, a anunțat că merge alături de Cristian Terheș, căruia îi susține candidatura la prezidențiale. În schimb, aceasta e văzută ca variantă pentru tandemul președinte-premier, fiind prezentată ca potențial prim-ministru.

De altfel, Dăncilă ar fi printre persoanele responsabile de un viitor program politic pentru parlamentare, în condițiile în care Partidul Național Conservator Român, condus de Terheș și care e în plin proces de fuziune cu mai multe forțe suveraniste, vrea să depună liste și pentru alegerile parlamentare.  

Urmărește-ne pe Google News