UPDATE 16.45: Cele 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra au fost evacuate, în siguranță, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, citat de Agerpres.
„Ajunse la unitatea de cazare, forţele de intervenţie au identificat un număr de 57 de turişti. Pentru a fi evacuaţi în siguranţă, aceştia au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup, format din 17 persoane, deja se transportă cu un microbuz spre municipiul Piteşti, iar cel de-al doilea grup, compus din 41 de persoane (40 turişti şi un angajat al unităţii de cazare), a ajuns în siguranţă la o altă unitate din zonă”, au transmis reprezentanţii ISU Argeş.
UPDATE 15:43: Salvamontiștii au publicat imagini cu evacuarea turiștilor. Printre cei 50 de turiști se aflau și mulți copii. Toți coboară acum la pas, sub îndrumarea salvamontiștilor:
UPDATE ora 15:00: Echipele de intervenție au început evacuarea persoanelor de la Canaba Capra, a anunțat prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu. Este vorba despre 50 de turişti şi 10 angajaţi ai cabanei.
Într-o intervenție la Digi24, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că evacuarea turiştilor ar putea dura 2-3 ore. „Sperăm că se va termina această misiune pe lumina zilei”.
La acţiunea de evacuare participă 18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, 6 militari veniţi de la Inspectoratele Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea, 6 salvatori montani, 10 poliţişti şi 3 jandarmi montani.
În cabană se aflau, la momentul avalanşei, 60 de persoane: 50 de turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş şi zece membri ai personalului.
UPDATE ora 11:20: Aproximativ 60 de persoane sunt blocate la Cabana Capra ca urmare a avalanșei care a răsturnat și avariat numeroase autoturisme, potrivit IPJ Argeș, citat de news.ro.
Un jurnalist local scrie că drumul spre cabana este închis din 30 octombrie 2022, însă șoferii acelor autoturisme au ales să nu respecte semnele de circulație.
Unul din turiștii blocați la cabana Capra a povestit pentru TVR Info că mașinile sunt îngropate în zăpada înaltă de 2 metri, unele avariate și cu roțile în sus, iar printre turiștii blocați se numără și copii.
UPDATE ora 10.20: Pompierii intervin duminică dimineață pentru evacuarea turiștilor blocați de avalanșă la Cabana Capra, întrucât tronsonul din Transfăgăraș unde se află ei este închis.
„În urma solicitării turiştilor de la unitatea de cazare, se deplasează forţele de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze”, a transmis ISU Argeș.
Turiștii vor fi duși până la o altă unitate de cazare, care se află la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde şoseaua este oficial deschisă iarna.
***
„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale, atât la cabană, precum și mai multe mașini avariate. Avalanșa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor), în această seară”, a transmis pagina specializată în monitorizarea avalanșelor.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a transmis o recomandare pentru turişti să nu părăsească zona cabanelor din cauza riscului de avalanșă.
„Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu.
Riscul de avalanșe a crescut ca urmare a ninsorilor abundente care au căzut la cote înalte, iar meteorologii au emis un cod portocaliu în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine pentru acest weekend.
Au fost observate urmele unei avalanșe și la Bâlea Lac, în zona Șaua Doamnei. „Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona Șaua Doamnei”, precizează „Avalanșe în Carpați”.
Din cauza vântului puternic și a căderilor de zăpadă, sunt așteptate mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari.
Începând de sâmbătă, 4 februarie, de la ora 20, până duminică, 5 februarie, la aceeași oră, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine. Rafale de vânt vor depăși 90… 100 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă.