Noul regulament BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice a intrat in vigoare de cateva zile. Se asteapta ca in saptamana care urmeaza deja numeroase banci sa isi adapteze ofertele acestor conditii. Insa pana cand isi vor crea propriul sistem de reglementari, care trebuie avizat de BNR, bancile vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
In cazul venitului luat in considerare la calcularea ratei imprumutului, noul regulament al BNR vine insa cu o noutate.
Bancile vor fi obligate sa includa in normele de creditare a populatiei veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din castiguri inainte de a se calcula gradul de indatorare. Printre cheltuielile certe lunare scazute din venituri se vor afla factura de la lumina, telefon si cheltuielile de intretinere.
Nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare vor fi mentionate diferentiat pe categoriile de clientela.
Bancherii au anuntat imediat dupa decizia BNR ca vor relaxa conditiile de creditare pentru persoanele cu venituri ridicate, dar si pentru finantarile imobiliare.
De asemenea, in saptamana abia incheiata, clientii bancilor au mai primit o veste buna. Daca au ajuns din intamplare pe lista neagra a datornicilor la Biroul de Credit pot lua in continuare credit. Fiecare caz in parte va fi studiat cu atentie si, daca intarzierea este mai mica de patru luni si motivata, exista sanse reale sa luati un nou credit. Sunt acceptate ca motivatii certificatele medicale si gresita informare de catre banca (daca a uitat, de exemplu, sa anunte o majorare de dobanda sau un comision bancar). Nu se vor putea atinge de imprumuturi de la banci, in continuare, cei care au restante mari la plata ratelor.
Noile credite ipotecare au si aparut pe piata
Bancile au lansat deja oferte pentru credite ipotecare imbunatatite, cu avans mai mic de 25% sau chiar zero, pentru cei cu venituri mari. Conducerea Alpha Bank a fost prima care a anuntat ca va solicita un avans de maximum 15%. Mai mult chiar, nu va cere avans daca pretul casei cumparate prin credit este mai mic decat valoarea de piata.
Banca Transilvania a lansat in urma cu cateva zile un credit imobiliar prin care se solicita o garantie care sa acopere doar jumatate din valoarea creditului, in conditiile in care in practica bancara acest gen de garantii depaste suma acordata clientului. Reprezentantii bancii sustin ca avansul pentru creditele imobiliare va fi de 10-15%.
Masurile vin in sprijinul tinerilor
Claudia Giulea (28 ani) si Marius Dobrean (29 ani) se vor casatori in aceasta vara. Cei doi au impreuna un venit de aproximativ 1.000 de euro, bani insuficienti pentru a pune ceva deoparte. Asa ca singura solutie la care s-au putut gandi, fara a apela la ajutorul parintilor, a fost achizitionarea unui apartament prin credit imobiliar. Chiar daca pana acum nu puteau sa spere la o locuinta numai a lor, noile conditii de creditare ii avantajeaza. “Am studiat piata si ne-am gandit la cateva oferte. Nu ne dorim un apartament nou, ci unul care are deja proprietar. Acum luam in calcul singura varianta posibila pentru noi, si anume creditul imobiliar. Ne bucuram enorm pentru noile masuri luate de BNR, mai ales ca vin in sprijinul tinerilor”, ne-a declarat Claudia.