“Trendul acesta de majorare a avansului va fi urmat, cel mai probabil, și de alte bănci care sunt înscrise în programul «Prima Casă», dar părerea mea este că ING Bank a luat această decizie și pentru a-și mai cerne un pic clienții de pe acest segment. Pe de altă parte, și noi credem că băncile, prin această majorare, ar putea urma să egaleze oferta «Prima Casă», ca mai apoi populația să apeleze la creditele lor clasice”, ne-a declarat Liviu Andrei, general manager al Alliance Finance Broker.

Prin această mișcare pare că băncile vor să se depărteze de dependența de creditare pe care o dă programul guvernamental, pentru că majoritatea copleșitoare a împrumuturilor imobiliare pentru populație se acordă prin “Prima Casă”.

Ba, mai mult, creditorii au început să micșoreze și avansurile pentru creditele imobiliare până la 15%, după ce în vara anului trecut, speriate de efectele pe care le va avea legea dării în plată, au majorat una după alta avansurile la credite până la 25%.

Deocamdată, programul „Prima casă” este unul foarte atractiv, când vine vorba de costuri și asta datorită măsurilor impuse de stat, creditorii trebuind să lase ștacheta dobânzilor mult mai jos dacă vor să nu mai depindă atât de mult de stat.

Diferențe de sute de lei

Ca să vă faceți o idee tre costurile unui credit “Prima Casă” și unul clasic de la bancă fără intervenția statului, diferența este între 1 și 2 procente la dobândă, care la fiecare rată s-ar traduce prin majorări de câteva sute de lei, în funcție de valoarea creditului acordat.

Din 2009, de când a fost lansat programul, statul a dat garanții pentru aproape 205.000 de astfel de credite, care au totalizat o valoare de 17,5 miliarde de lei, suma fiind echivalentul a 60% din cumulul creditelor ipotecare. În momentul de față, mai puțin de 800 de credite “Prima casă” din totalul celor acordate au fost denunțate ca fiind neperformante.

Pentru acest an, statul a pus la bătaie 2,5 miliarde de lei în garanții, în condițiile în care de acum garantează în procent de 40% locuințele achiziționate care sunt mai vechi de 5 ani și cu 50% pe cele noi sau consolidate cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului. La plafonul de 2,5 miliarde de lei destinat acestui an pentru garanții se mai adaugă peste 175 de milioane de lei rămași din alocările de anul trecut.

 
 

Urmărește-ne pe Google News