Principalele declarații ale lui Liviu Arsene:
Ce înseamnă TikTok
- Este o platformă de socializare în care adolescenții împart videoclipuri scurte. Copiii sunt mai atrași de acest conținut, pentru că nu stau să citească nimic, doar urmăresc clipuri.
- Ce vedem acum în Rusie reprezintă o consecință a rețelelor sociale.
- Rețele sociale sunt o sabie cu două tăișuri: are un rol pozitiv, deoarece conectează oameni, îi mobilizează, cum a fost protestul românilor cu ordonanța 13 din 2017, dar poate fi un instrument de manipulare, de abuz, de exemplu susținătorii lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul.
- Indiferent de natura lor, rețelele sociale sunt folosite pentru a mobiliza mase de oameni, cum sunt tinerii.
Despre tinerii care văd în rețelele sociale o sursă de informare
- Tinerii tind să creadă ce văd în online.
- Ține de educația noastră de a verifica orice informație. Ar trebui să fim foarte circumspecți cu privire la informațiile pe care le asimilăm din online, să verificăm dintr-o sursă credibilă, pentru că oricine poate scrie orice în online.
- Rețelele de socializare sunt folosite pentru a schimba opinia, pentru a da mesaje care pot dăuna utilizatorilor.
- Copiii sunt mult mai predispuși în a crede ceea ce se spune în online. Ei au fost racolați, fie prin diverse jocuri, să dezvăluie poze compromițătoare, după ce au intrat în discuție cu adulți. Unii au fost supuși unor abuzuri psihice.
- Recomandarea pentru părinți este să își educe copiii cu privire la mediul online, la pericolele care există. Să îi învețe să nu vorbească cu cineva cu care nu au niciun prieten comun.
Dacă părinții ar trebui să știe ce conturi au copiii și să-i urmărească
- Există soluții tehnice. Există controlul parental, cu acordul copilului bineînțeles, iar părintele va primi o notificare dacă copilul este abordat de o persoană necunsocută.
- Părintele nu vede exact conversația, ci va primi o notificare dacă copilul trimite poze compromițătoare sau date personale și va începe să vorbească cu copilul.
Avantajul TikTok
- Este o sursă de entertaiment. Dar copiii își asimilează o informație care nu este legitimă.
De la ce vârstă ar trebui un copil să aibă cont pe rețelele sociale
- De la vârstă foarte mică, copiii sunt pe rețelele sociale.
- Cunosc copii de un an care cunosc telefonul mai bine decât părinții lor.
- Procesul de alfabetizare a copiilor ar trebui să înceapă atunci când ei sunt conștienți și încep să vorbească, să citească și să recunoască informațiile.
- Acele soluții de control parental pot da părinților opțiunea de a restricționa conținutul care nu este adecvat copiilor.
Despre calea salvatoare din fake news și manipulare
- Există un singur cuvât: să fim circumspecți.
- Fake news-ul poate fi combătut doar de noi, nu doar de tehnologie, dacă suntem atenți la ce citim în online.
- Dacă vedem o informație care nu este veridică, să nu o distribuim mai departe
- Noi înșine trebuie să fim jurnaliști de investigație și să ne documentăm doar din surse oficiale.
Expunerea copiilor care au conturi de TikTok la posibile manipulări și abuzuri din partea adulților au dus recent la decizia securizării conturile tuturor utilizatorilor cu vârste mai mici de 16 ani. Platforma a anunțat că utilizatorii sub 16 ani nu vor mai putea primi comentarii de la persoane necunoscute, iar filmulețele lor nu vor mai putea fi folosite pentru „duete” și nu vor mai putea fi marcate ca disponibile pentru descărcare.
Multe întrebări și temeri legate de riscurile de manipulare și abuzuri pe TikTok au apărut recent în spațiul public după ce jumătate de milion de copii și adolescenți au ajuns să îl urmărească pe Alexandru Cumpănașu, care le promitea că dă școli și profesori în judecată și încuraja o atitudine disprețuitoare la adresa școlii. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru acuzația de incitare la ură și discriminare față de profesori, dar și pentru discuții cu tentă sexuală cu adolescenți.
În ultimele zile, numeroși adolescenți din Rusia au postat pe TikTok clipuri în care anunță că vor merge la un mare miting ce va avea loc sâmbătă pentru susținerea liderului opoziției Aleksei Navalnîi și că sunt gata să fie arestați. Unii dintre ei s-au filmat în timp ce dau jos portretul lui Putin din sălile de clasă.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită, de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro