Fara aditivii alimentari, dulciurile nu ar mai fi atat de apetisante, painea s-ar usca repede, alimentele uleioase ar rancezi, iar majoritatea fructelor si legumelor conservate s-ar muia si si-ar pierde culoarea. Totusi, exista dovezi ca unii aditivi – „E”-uri in limbajul cotidian – pot declansa reactii alergice.

S-a afirmat ca unii aditivi alimentari ar fi potential cancerigeni. Iata care este avantajul si care sunt riscurile consumului de E-uri, in opinia autorilor cartii „Mancarea si sanatatea”, editata de Readers Digest. Multe substante adaugate in alimente sunt derivate din constituentii lor naturali, dar sunt si unele produse chimice sintetice. In Romania, exista circa 3.097 de substante ce pot fi introduse in mod legal in alimente. Expertii medicali situeaza aditivii destul de jos pe lista pericolelor alimentare, iar pana in prezent doar o persoana din circa 1.800 a fost diagnosticata cu reactii adverse la aditivii sintetici.

Aditivii au o gama larga de utilizari, de la colorarea alimentelor pana la reglarea aciditatii lor. Putini stiu ca fumul de lemn, sarea si otetul sunt tot conservanti. Iar faptul ca sunt 100% naturali ii face conservanti cu risc minim asupra sanatatii.

Foloase

– cresc valorile nutritionale
– impiedica alterarea alimentelor
– fac alimentele mai aspectuoase si mai gustoase

Riscuri

– persoanele sensibile pot avea reactii alergice sau adverse
– unii aditivi pot inrautati si mai mult afectiuni existente

Cum ar arata mancarea fara conservanti

Atat procesarea, cat si depozitarea pot duce la pierderea culorii naturale a alimentelor, astfel ca producatorii o reconstituie. Iata cum ar arata mancarea fara conservanti:
– Mazarea conservata ar avea o nuanta de verde masliniu sau gri, nu tocmai apetisanta.
– Fara coloranti si gelatina in compozitie, jeleul nu s-ar lega, ci ar arata ca o masa de lichid transparent.
– Bauturile de tip cola ar arata ca apa.
– Nitratii si acidul benzoic contribuie la protejarea de bacterii a amestecului uscat de supa si ii prelungesc durata de depozitare.
– Cartofii prajiti isi pastreaza gustul datorita sarii si antioxidantilor, care impiedica rancezirea grasimilor.
– Margarina ar fi un amestec cenusiu de lichid si grasime.
– Fara coloranti, dulciurile ar ramane albe sau translucide.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News