Deși încălzirea a fost reluată de curând, 3.400 de blocuri nu beneficiază de apă caldă și căldură sau primesc aceste servicii cu porția, din cauza avariilor.

În teorie, locuitorii din București ar trebui să aibă căldură, dar în sectoarele 3, 4 și 6, peste 1.600 de blocuri nu primesc agent termic din cauza lucrărilor la conductele de termoficare. În plus, locuitorii din peste 2.000 de blocuri din întreaga Capitală primesc apă caldă și căldură cu întreruperi.

Harta avariilor din București

Harta avariilor devine tot mai roșie pe zi ce trece, indicând o risipă uriașă în rețea. În 2023, s-au pierdut 1.800 de tone de apă caldă pe oră, adică peste 43.000 de tone zilnic. Aceste pierderi ar putea încălzi 120 de blocuri de 10 etaje în fiecare zi.

În topul celor mai afectate cartiere din țară, 9 din 10 sunt în București. Problemele rețelei de termoficare au afectat și piața imobiliară.

„Dacă avem centrale proprii, atunci vom vedea și costuri mai mari la locuințe, în general. Pentru chirie chiar este în top criterii de căutare centrala proprie”, a explicat Monica Dudău, reprezentant platformă online imobiliare.

Reacțiile cetățenilor

Oamenii se plâng că iarna trecută au îndurat frigul, dar au plătit facturi uriașe.

„Am avut 150 de milioane, bani vechi, adică 15.000 de lei. A trebuit să plătim eșalonat. Am terminat-o în iunie. Sperăm să ne descurcăm și în iarna asta. Poate o fi mai blândă, poate vom scăpa mai ușor”, a declarat Ion Ionești, președinte de bloc.

Planuri pentru îmbunătățiri

Directorul ELCEN, Claudiu Crețu, speră și el la o iarnă blândă.

„S-a mai reușit înlocuirea a câteva zeci de kilometri și sperăm să fie mai bine. Avem nevoie de ajutor divin și iarna aceasta? Așa cum am avut ajutor divin în ultimii 6-7 ani. Sunt șase, șapte ani de când iernile în București sunt foarte blânde. Realist, avem nevoie și de o iarnă blândă. Dacă am avea iernile de altădată, în situația unor avarii evident că ar fi complicat”, a declarat Crețu, conform sursei citate.

Probleme și într-un cartier din Oradea

Probleme similare se regăsesc și într-un cartier din Oradea. Primarul Florin Birta cunoaște situația și promite că iarna aceasta va fi mai bine.

Investițiile făcute în sistemul de termoficare ne permit să nu mai avem întreruperi de apă caldă sau de încălzire pe perioade lungi”, a precizat Birta.

În București, până acum au fost înlocuiți 179 de kilometri de conducte din rețeaua principală de termoficare, dintr-un total de 1.000 de kilometri.

Urmărește-ne pe Google News