Încă din 2007, României i-au fost alocate 5,7 miliarde de euro pentru transporturi, sumă din care 4,57 miliarde de euro reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene. Cum însă la noi, acolo unde sunt mulţi bani, apar şi tunurile “băieţilor deştepţi”, Comisia Europeană a blocat încă de anul trecut accesul la peste 4,5 miliarde euro, din cauza fraudelor depistate.
Suspecte au fost… 22 de contracte, însă până acum doar patru au fost demonstrate. E vorba de cele pentru construcţia autostrăzilor Orăştie – Sibiu, Nădlac – Arad şi contractele de reabilitare a două drumuri naţionale. Vestea bună este însă că reprezentanţii Comisiei Europene au revenit la sentimente mai bune în ceea ce ne priveşte, astfel că, la sfârşitul săptămânii trecute, comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn a declarat că urmează să fie anunţată deblocarea Programului Operaţional Sectorial Transporturi pentru România.
“Nu pot anunţa deblocarea finală astăzi, pentru că trebuie să soluţionăm câteva formalităţi administrative. Sunt foarte încrezător că în cursul săptămânii următoare (n.r. – aceasta) vom putea face anunţul final”, a declarat acesta, după o discuţie cu premierul Victor Ponta.
Cele 4,5 miliarde de euro vor putea fi folosite fie pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare şi navale, care să lege România de celelalte state europene, fie pentru construcţia de drumuri, autostrăzi şi căi ferate în scopul îmbunătăţirii infrastructurii naţionale de transport.
206,8 milioane euro pentru metroul din Drumul Taberei
După ce, în primăvară, din cauza lipsei fondurilor, lucrările la metroul din Drumul Taberei au fost întrerupte, aceastea vor fi reluate acum tot cu bani de “afară”. Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon ar urma să fie construită cu bani europeni.
Mai exact, în acest scop, vor fi alocate 67 de milioane de euro anul viitor, respectiv 139,8 milioane de euro în perioada 2015-2016, în total 206,8 milioane de euro.