Veşti proaste pentru cei care îşi caută un loc de muncă la sfârşitul acestui an. Angajatorii din România nu mai au chef de lucrători noi. Tocmai de aceea, şansele românilor fără serviciu să-şi găsească de lucru sunt egale cu zero.
primul loc într-un top al previziunilor pesimiste, privind angajările din 35 de ţări, din toată lumea. Potrivit companiei de resurse umane Manpower, doar 14% din angajatorii români se aşteaptă să crească volumul angajărilor în ultimul trimestru al acestui an, în timp ce 25% din aceştia cred că, până la sfârşitul anului, o scădere a numărului de încadrări în locuri de muncă este inevitabilă.
Anul trecut eram cei mai încrezători
Pe de altă parte, 59% din angajatori consideră că lucrurile nu se vor schimba în ultimul trimestru, în comparaţie cu trimestrul al treilea. Şi asta pentru că cele mai multe firme de la noi au grave probleme financiare şi nu numai că nu vor face angajări, dar vor apela chiar şi la restructurări. În aceste condiţii, şansele românilor fără serviciu să-şi găsească un loc de muncă sunt nule.
Pe baza acestor date, Manpower a stabilit că angajatorii români sunt cei mai pesimişti din lume, fiind urmaţi de cei din Spania, Irlanda şi din Japonia. Curios e faptul că în ultimul trimestru al anului trecut, angajatorii de la noi se aflau la polul opus al acestui top, ei fiind cei mai optimişti din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, oferind cele mai multe locuri de muncă.
9.000 de absolvenţi de facultate, şomeri
Numărul şomerilor cu studii superioare a crescut simţitor în ultima vreme. Astfel, 9.000 de tineri au ieşit, anul acesta, de pe băncile facultăţii, ei solicitând direct ajutorul de şomaj. Specialiştii susţin că printre motivele principale se află faptul că firmele au blocat angajările şi că există prea mulţi absolvenţi de aceeaşi specializare.
Viitorul sumbru provoacă depresii
“Pesimismul angajatorilor afectează salariaţii, care resimt direct nesiguranţa locului lor de muncă. Perspectiva pierderii lui le afectează randamentul şi mulţi vor suferi de depresii din cauza unui viitor care se anunţă sumbru. Pentru cei care deja şi-au pierdut serviciul şi nu întrevăd nici o posibilitate de a se reangaja curând, o astfel de statistică nu poate decât să le agraveze starea de spirit, care, în cazul unora, ajunge la disperare”, ne-a explicat Bogdan Vlădescu (foto), psiholog la Clinica TerapiaM.
Guvernul taie lunar 15% din cheltuielile pentru bugetari
Guvernul va aplica, în perioada următoare, o serie de măsuri anticriză, pentru a reduce cu 15,5% din cheltuielile cu angajaţii de la stat. Printre acestea se numără concediile fără plată, reducerile de program şi de salarii şi limite pentru cumulul pensiei cu leafa. Pentru a aplica aceste măsuri, este nevoie de acordul angajatului, iar dacă acesta refuză, angajatorul poate chiar să-i micşoreze salariul, dar nu cu mai mult de 15,5%. De asemenea, cumulul pensiei cu salariul este permis doar dacă pensia nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie, adică 1.800 de lei.