Profesorul estimează că valul 5 al pandemiei „va avea un impact mai mare decât toate valurile anterioare” din punctul de vedere al cazurilor de infectare și al deceselor și spune că dacă autoritățile vor lua măsuri rapid, vârful noului val ar putea fi „împins” către luna martie. Dacă nu, „e posibil să ajungem la un vârf în luna februarie, dar atunci situația va fi extrem, extrem de problematică”.
Libertatea: Avem 3.900 de cazuri noi astăzi. Credeți că există deja transmitere comunitară a Omicron în România?
Răzvan Cherecheș: Da, bineînțeles. Suntem în plin proces de creștere. Acum e posibil ca saltul ăsta să fie din cauza raportării problematice din perioada sărbătorilor, pentru că au fost mai puțini oameni prin DSP-uri care au fost activi, dar e clar că suntem pe creștere.
Când ar putea fi vârful infectărilor
– Care credeți că este, de fapt, numărul real al infectărilor, ținând cont de contagiozitatea Omicron? Oficial, sunt 92.
– Asta nu poate spune nimeni. În condițiile în care în România, în continuare nu se testează suficient, e foarte greu de spus. E clar că avem tulpina Omicron și că ei i de datorează creșterea actuală. Noi secvențiem mult prea puțin. Cazurile care sunt raportate nu înseamnă absolut nimic la nivel de populație. În alte țări, unde se secvențiază aproape tot, au o imagine clară. La noi, faptul că s-au găsit încă zece cazuri nu înseamnă nimic, deci cel mai probabil avem Omicronul și eu spun că până la finalul lunii martie va prelua complet locul ocupat de Delta.
– Când va fi vârful valului 5?
– Asta depinde foarte mult de măsurile care vor fi luate de autorități, pentru că viteza de transmitere e foarte mare și prioritatea autorităților ar fi să aplatizeze cât de mult curba, ca să împingă vârful cât mai departe. Un vârf mai rapid este un vârf mai înalt, care înseamnă mii sau chiar zeci de mii de morți suplimentari. Dacă autoritățile își fac treaba, vor împinge vârful cât mai mult către luna martie. Dacă nu, e posibil să ajungem la un vârf în luna februarie, dar atunci situația va fi extrem, extrem de problematică.
– Va fi un vârf cu peste 25.000 de infectări zilnice, cum anunța recent INSP?
– Părerea mea este că, ținând cont de transmiterea Omicron, valul acesta va avea un impact mai mare decât toate valurile anterioare. Asta înseamnă că vom avea mult mai multe cazuri și de morți, și cazuri noi. La Terapie Intensivă nu vom avea mai mult că atâtea paturi sunt, dar se vor umple secțiile de Terapie Intensivă până la finalul lunii ianuarie, cu siguranță.
„Nu sunt un suporter al introducerii certificatului verde obligatoriu la locul de muncă”. Alternativele propuse
– În aceste condiții, ar mai avea vreun efect introducerea certificatului verde la locul de muncă?
– Eu nu sunt un suporter al introducerii certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, pentru că vine cu o problemă de acces la muncă. Mi se pare o măsură excesivă, în condițiile în care depinde exclusiv de o măsură opțională, care e vaccinarea. Mai degrabă, mi s-ar fi părut util să introducă vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, personalul școlar și personalul din Poliție, care interacționează zilnic cu mii de oameni, și menținerea certificatului verde ca acces în toate spațiile publice sau chiar restricționarea libertății de mișcare a celor fără certificat verde, de exemplu, după ora 20.00, astfel încât să constituie un stimulent pentru vaccinare.
– Ce măsuri ar mai putea opri sau atenua acum valul de infectări?
– Ce ar fi funcționat ar fi fost dacă săptămâna aceasta ar fi fost vacanță la școală și dacă încă o săptămână s-ar fi menținut școala online. De sărbători au fost multiple întâlniri cu familia și cu prietenii, unde s-au constituit focare pe care încă nu le vedem, pentru că este încă perioadă de incubație, și e clar că din focarele de familie, în momentul de față, din cauza deschiderii școlilor se va accelera semnificativ transmiterea din comunitate.
În momentul ăsta, ce s-ar putea face… în primul rând, să avem un plan clar cu timp de reacție rapid. De exemplu, rata de incidență ca medie pe 14 zile e un mecanism foarte lent, cu timp de latențe care nu e relevant într-o criză.
Ar trebui introdusă rata de incidență la trei zile, ceea ce înseamnă că Ministerul și DSP-urile trebuie să-și facă treaba rapid. Și raportare în permanență, nu doar rata de incidență, ci și numărul de internări la terapie intensivă din fiecare județ și numărul de decese, pentru că și aceștia sunt indicatori de care trebuie să ținem cont în acest moment.
Și să existe un plan de măsuri clar pentru fiecare comunitate, ca în momentul în care depășești o anumită rată de incidență să fie o reacție automată. Cu tergiversarea luării unor decizii și fără măsuri clare nu vom reuși să limităm.
Introducerea certificatului verde doar după trei săptămâni de creștere continuă e o măsură absolut ridicolă. Trei săptămâni în timpul pandemiei… e ca la câini – un an de câine valorează cât șapte ani la oameni. La fel e și aici, o săptămână în pandemie e o viteză incredibil de mare, într-o săptămână, nu în trei, s-ar putea ca situația să devină complet de necontrolat.
Declarațiile profesorului de la Universitatea Babeş-Bolyai vin în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat marți că până la data de 2 ianuarie, pe teritoriul României au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu Omicron.
Foto: Profimedia