Acum 62 de ani, tot intr-o zi de 24 august, fostul Teatru National din Bucuresti era bombardat de aviatia germana, iar doua zile mai tarziu cladirea ardea din temelii. Multi bucuresteni nu stiu ca pe Calea Victoriei, langa Palatul Telefoanelor, a fost pana in 1944 cladirea teatrului romanesc. Astazi, insa, imaginea ei a reinviat, pe acelasi loc.
Hotelul ridicat in locul fostei terase Anda are la intrare o arhitectura identica vechii cladiri.
Amintirea fostului Teatru National din Bucuresti a reaparut pe Calea Victoriei, intre sediul B1 TV si Palatul Telefoanelor. Nu este un moft arhitectural, ci pur si simplu fatada vechiului imobil, reconstruita si lipita de un hotel modern, cu pereti de sticla. Reprodusa fidel, in acelasi stil arhitectural, fatada ”invechita” ridica numeroase semne de intrebare trecatorilor. Daca celor batrani le mai trezeste nostalgia Micului Paris, pentru tineri, alaturarea de vechi si nou este o adevarata enigma. “Credeam ca i-a obligat Primaria sa pastreze stilul si fatada veche. Oricum, nu stiam ca aici a fost Teatrul National”, spune Corina Serban, o studenta de 22 de ani.
Hotelul Novotel este o constructie de 14 etaje ce isi va deschide portile saptamana viitoare. Stilul modern, caruia i se alatura o fatada in stil vechi este o combinatie care ii uimeste pe bucuresteni. In timp ce unora li se pare o idee interesanta, altora nu li se pare la fel de reusita. “E un dezacord total, sunt doua stiluri care se resping. A trebuit sa trec de 20 de ori pe aici pana sa imi amintesc de vechiul Teatru National”, e de parere Albert Poch, un bucurestean de 76 de ani.
Teatrul National din Bucuresti a fost bombardat de germani in perioada celui de-al doilea razboi mondial, la doar o zi dupa ce Romania a trecut din tabara Axei in cea a aliatilor sovietici. Bombardamentele asupra centrelor strategice si de renume din Capitala au tinut doua zile, ceea ce a facut ca din fostul teatru sa ramana doar o ruina. Timp de aproape un secol, pe locul din Calea Victoriei a fost gradina de vara, apoi, dupa revolutie, transformata in celebra terasa Anda, ca sa ajunga, in final, hotel de lux. Dar vechiul nu este uitat. Constructia, inceputa dupa 1995, tine totusi sa readuca in memoria bucurestenilor, prin fatada, imaginea uneia dintre cele mai faimoase cladiri din Capitala.