Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel și Cătălin Tolontan

Libertatea a intrat în posesia minutelor ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG), în calitate de unic acționar al reasigurătorului EIG Re. Întâlnirile s-au ținut la Sofia pe 14 și pe 15 februarie 2023. Ziarul are și draftul unui contract care a rezultat din aceste decizii.

Operațiunile financiare de la Sofia au avut loc după ce publicul și autoritățile din România aflaseră despre problemele de la Euroins. Și când, teoretic, compania era supravegheată de statul român. Cum s-au derulat evenimentele?

Pe 17 ianuarie 2023, Libertatea a publicat primul episod al investigației din piața asigurărilor RCA: cum a acționat ASF și ce a făcut justiția în cazul City Insurance. Pe scurt: n-au făcut aproape nimic.

Pe 26 ianuarie, a apărut primul articol despre faptul că noul lider de după falimentul City, firma Euroins, a fost reclamată penal de către ASF. Motivele? A ținut o raportare paralelă către statul român și a respins fără să analizeze mii de dosare de pagube ale asiguraților. 

În aceeași perioadă, ASF a trimis către Euroins o notă în care a arătat primele rezultate ale analizelor sale: firmei îi lipsesc 400 de milioane de euro ca să respecte nivelul de solvabilitate cerut de lege. 

ASF știa de ani de problemele de la Euroins

De mai mult de doi ani existau rapoarte oficiale în urma analizelor instituțiilor europene și ale ASF despre problemele majore de solvabilitate de la Euroins. „Șefii noștri, din ASF le-au ignorat sau chiar au fost complici”, au explicat pentru Libertatea surse din instituția de reglementare. Ziarul Financiar a republicat recent o declarație a „vicelui” ASF Cristian Roșu, care în 2022 a spus despre problemele de la Euroins că „toate turbulențele au fost absorbite deja”. Peste un an, ASF băga Euroins în insolvență.

Pe 8 februarie 2023, când dezvăluirile din presă aduseseră problema în fața opiniei publice, Euroins a susținut, public, că nu are niciun deficit. Compania a amenințat că, având în vedere forța sa economică din Bulgaria, o acțiune a autorităților de la București care o vizează ar periclita intrarea României în Schengen.

În același timp, Euroins, care a încasat în 2022 peste 500 de milioane de euro de la asigurații români, a pregătit o retragere rapidă a banilor și a activelor obținute de la românii care și-au cumpărat polițe.  

Astfel, banii și activele nu mai puteau fi recuperate de către statul român, dacă acesta avea să preia administrarea companiei. Ceea ce s-a întâmplat. Documentele intrate în posesia redacției și venind din Bulgaria arată cum au făcut transferul, prin intermediari. Documentele sunt în limbile bulgară și engleză.

Contractul prin care s-au „aspirat” 1,58 de miliarde de lei

Euroins a anunțat în data de 17 februarie că a rezolvat toate problemele semnalate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re, o firmă din cadrul grupului Eurohold din Bulgaria. Acest grup, Eurohold, este același care deține și Euroins. Expertul în asigurări Daniel Ghervase spune că astfel bulgarii au „golit” de active compania românească.

Libertatea a intrat în posesia minutelor ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG), în calitate de singur acționar al reasigurătorului EIG Re. Acestea s-au ținut la Sofia.

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român
De la stânga, Tanja Blatnik, directorul general al Euroins România, Kiril Boshov, șeful Euroins și Assen Hristov, președintele Eurohold, în timpul conferinței de presă de la București, din 20 martie 2023. Nu au primit Libertatea la conferință. Foto: Alex Tudor / Agerpres

Ce arată actele: S-au făcut transferuri de 1,58 de miliarde de lei, echivalentul a 300 de milioane de euro, într-o zi

Acționarii Euroins au început ședința internă din data de 14 februarie 2023 arătând că între Euroins România și EIG Re a fost semnat un contract de reasigurare, pe 9 februarie. Prin acest contract, partea română a plătit 855 de milioane de lei în cash și instrumente financiare, la care se adaugă creanțe din reasigurări în valoare de 732 de milioane de lei. 

În total, valori de 1,58 de miliarde de lei au plecat dinspre Euroins către EIG Re, firmă din propriul grup. De ce s-a ales această rută, cu intermediar? Pentru că, dacă o companie de asigurări nu poate băga banii în orice, la reasigurătorul EIG Re, în Bulgaria, nu se aplică aceleași restricții. 

În data de 14 februarie, acționarii companiei bulgare au decis:

„Consiliul de Administrație al Euroins Insurance Group AD, în calitatea sa de unic deținător al capitalului social al EIG Re votează hotărârea ca EIG Re, în calitatea sa de cesionar, să încheie cu Euroins România, în calitatea sa de cedent, Contractul de Transfer de Instrumente Financiare pentru instrumentele financiare, descrise în detaliu în Anexa nr. 1 la prezentul proces-verbal”, se arată în document.

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român
Extras din Minuta reuniunii conducerii Euroins Insurance Group din 14 februarie

Mai departe se precizează:

„Transferul de instrumente financiare în temeiul prezentei rezoluții reprezintă plata în numele Euroins România, în calitatea sa de reasigurat către EIG Re, în calitatea sa de reasigurător în temeiul Contractului de Reasigurare parte a primei de reasigurare în valoare de 302 milioane de lei, calculată la cursul Băncii Naționale a României de 2,5059 de lei pentru o leva”, se arată în document.

Transferul a fost votat în unanimitate.

Ce acțiuni și obligațiuni au transferat

În anexă se arată exact care sunt acțiunile transferate. Este vorba în special de acțiuni la companii și fonduri de investiții din Bulgaria, între care BGI Group, Syntethica, Formoplast, Varengold Bank etc. 

De asemenea, este vorba și de obligațiuni ale Eurohold, Bulgarian Airways, BG Invest Properties, Holding Varna AD etc. Cea mai mare sumă, în valoare de 39,4 milioane de lei, este la Fondul Mutual Național „Activa”, din Bulgaria.

Au fost cumpărate obligațiuni Eurohold de 127 de milioane de lei

În următoarea zi, 15 februarie, are loc o altă ședință, în care board-ul grupului adoptă un alt transfer, de data aceasta al unor obligațiuni în valoare de 252,97 de milioane de lei. Votul a fost tot în unanimitate.

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român
Extras din Minuta reuniunii conducerii Euroins Insurance Group din 15 februarie

Anexa detaliază, la rândul ei, despre ce instrumente financiare e vorba: obligațiuni Eurohold în valoare de 127,2 milioane de lei, obligațiuni ale Transalp 1 Securities în valoare de 98,65 de milioane de lei și obligațiuni de 26,9 milioane de lei la First Investment Bank AD.

Obligațiunile sunt instrumente financiare prin care emitentul practic se împrumută de la cei care le cumpără. La schimb, acesta plătește o dobândă. Astfel, Euroins România a împrumutat cu bani Eurohold, grupul-mamă.

Un alt document intrat în posesia Libertății, datat tot 15 februarie 2023, vorbește de deschiderea unui portofoliu nou la Euro-Finance AD, subsidiara de brokeraj și investiții tot din grupul Eurohold.

Toate cele trei documente sunt semnate de trei membri ai Consiliului de Administrație al EIG, între care și Assen Hristov, principalul acționar și președinte al Eurohold.

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român
Documentele sunt semnate și de Assen Hristov, principalul acționar și președinte al Eurohold
  • Conducerea Eurohold-Euroins a interzis accesul jurnaliștilor Libertatea la conferința de presă susținută la București, pe 20 martie, după ce ASF a anunțat trecerea companiei de asigurări în insolvență. Principalul acționar și președintele grupului bulgar, Assen Hristov, a acuzat ziarul că face parte dintr-un grup organizat, „o haită”, conform expresiei lui, care a atacat Euroins. Reporterii Libertatea aveau pregătită o listă de întrebări, multe vizau situația activelor companiei, despre care existau informații că au ajuns în afara țării.
  • Documentele prezentate astăzi de Libertatea, documente în legătură cu care reporterii nu au putut obține în conferința de presă un punct de vedere, demonstrează și identifică transferurile de active. Consecința acestor operațiuni este că a rămas în sarcina statului român să achite, prin FGA, paguba de sute de milioane de euro care rezultă din insolvența Euroins.
  • Întrebat de Libertatea câți bani a găsit în conturile Euroins, FGA a spus că informația nu e publică. Conform surselor Libertatea, obținută chiar din FGA, banii găsiți sunt extrem de puțini, restul fiind transferați în cele două întâlniri ale căror documente le-am publicat.
  • Parchetul General a început cercetări despre felul în care ASF a supravegheat Euroins, dar, din informațiile ziarului, nici procurorii nu au documentele pe care astăzi le vede în premieră publicul. Nimeni din autoritățile statulului român nu le deține.

Actuar: „Bulgarii au golit Euroins de active”

Contactat de Libertatea, Daniel Ghervase, expertul care a avertizat ASF despre problemele de la Euroins, a explicat ce înseamnă aceste documente.

Practic, astfel, bulgarii au golit de active Euroins România. Iar documentul despre Euro-Finance arată modul de gestiune a acestor conturi și active. 

Daniel Ghervase:

Ghervase spune că Euro-Finance este aceeași entitate despre care Euroins a refuzat să prezinte documente la un control din vara anului trecut.

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român
Daniel Ghervase

Ziarul a intrat și în posesia unor documente din ASF

Libertatea a probat că ASF știa de multă vreme de problemele de la Euroins. Conform documentelor din Consiliul ASF, intrate în posesia Libertății, în data de 24 august 2022 Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale de Asigurări din ASF, a anunțat șefii ASF din Consiliu că sunt mari probleme la Euroins. El a prezentat rezultatele unui control inopinat la Euroins. Ionescu a spus atunci că Euroins nu a prezentat o serie de documente controlului. 

Euroins ascundea atunci chiar deținerile la Euro-Finance, dețineri detaliate în minutele întâlnirii de la Sofia.

Ce spune ASF despre cei 1,58 de miliarde de lei plecați în Bulgaria: Nu am fost consultați când s-a semnat contractul de reasigurare cu firma din grup

Libertatea a întrebat ASF dacă transferul celor 1,58 de miliarde de lei prin reasigurare și, apoi, transferul celor 555 de milioane de lei menționate în total în documentele Euroins au fost efectiv realizate.

ASF a răspuns că nu a fost consultată înainte de semnarea acestui contract de reasigurare cu EIG Re, iar societatea a informat-o că a realizat deja transferul. Autoritatea susține că a găsit o serie de probleme.

„În urma analizei informațiilor transmise de societate cu privire la transferul activelor în baza contractului de reasigurare mai sus menționat, A.S.F. a solicitat societății explicații cu privire la transferul către EIG Re a unor activelor pentru care s-au constatat anumite neconformități în ceea ce privește numărul de titluri transferate, coroborat cu valoarea transferată”.

Ulterior, ASF a dispus ca Fondul de Garantare, în calitate de administrator interimar al Euroins, să facă „toate demersurile necesare în vederea desființării, cu efect retroactiv, a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, respectiv pentru recuperarea activelor transferate în temeiul acestui contract”.

Clauza din contract

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român
Assen Hristov, principalul acționar și președinte al Eurohold

Conform ASF, reasigurarea făcută de Euroins în propriul grup nu rezolva problemele de solvabilitate ale Euroins. Reglementatorul a descoperit lipsa a 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 de milioane de euro, bani necesari pentru ca societatea să fie solvabilă.

Președintele ASF, Nicu Marcu, a numit, la audierile din Parlament, drept „fraudă” operațiunile făcute de Euroins.

În replică, vineri, 17 martie 2023, la momentul anunțului oficial privind falimentul Euroins, grupul bulgar Eurohold a anunțat public că va rechiziționa activele Euroins România deținute în Bulgaria, ca urmare a „acțiunilor ilegale ale autorităților române de supraveghere financiară”.

Sinteza făcută de ASF privind insolvența Euroins precizează că reasigurarea semnată de Euroins cu EIG Re prevede că dacă Euroins intră în administrare, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Este clauza prin care, practic, cei 1,58 de miliarde de lei rămân în grupul Eurohold.

UPDATE: După apariția acestui episod al investigației, Euroins a trimis un punct de vedere în care susține că articolul „evidențiază lipsă de cunoștințe în domeniul asigurărilor”. 

Poziția integrală a companiei, aici:

***

Citește și:

Investigația City Insurance:

Investigația Euroins:

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (22)

Goos123   •   29.03.2023, 19:04

Dacă au "scos" sute de milioane de euro (banii companiei, nu ai clienților) după mult anunțatul "faliment", înseamnă că aveau bani și nu erau deloc în insolvență. Deci bulgarii cam aveau dreptate că erau vânați de mafia din asigurări și service-uri pentru a fi jefuiți de active.

Hotdobitok   •   29.03.2023, 17:14

Poate aflam tot datorita ziaristilor si cui si cata sphaga au dat ca sa nu fie deranjati in acest timp de transfer al furtului din Romania in Bulgaria !

MihaiD   •   29.03.2023, 11:58

Valentin Ionescu este domnul acela care merge la televiziuni si spune ca ASF si-a facut treaba cu brio, desi falimentele se tin lant. Acest domn a fost CONCEDIAT de la BVB pentru lipsa de performanta, deci acum nu face decat sa perpetueze incompetenta pe alte functii. Nu putem sa acceptam explicatia ca in august 2022 Ionescu a sesizat deficitul indicatorilor de solvabilitate in valoare de 400 de milioane pentru ca intrebarea este cum s-a ajuns aici. De ce dl Ionescu si cu sefii lui nu au sesizat deficitul cand era de 300 de milioane de EURO? Sau 200, sau 100, sau 50? De ce au lasat lucrurile sa ajunga atat de grave? ASF are obligatia de a supraveghea, nu de a constata. Pentru asta incaseaza salariile acelea nesimtite de la inaltimea carora ne sfideaza pe toti. Marcu si Rosu au dovedit la audieri ca habar nu au de asigurari , niste pafaristi jenanti, o mascarada sinistra. Daca nici pentru neglijenta de a nu fi supravegheat tunuri de sute de milioane de euro nu esti demis de Parlament inseamna ca ceva este gresit in tara asta. ASF este principala vinovata si Marcu, Rosu si Ionescu trebuie sa raspunda. Pana atunci poate Parlamentul isi revine si ii demite ceea ce ar fi un gest de normalitate si respect pentru lege si pentru oamenii din aceasta tara.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Viva.ro
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Sucul care nu te lasă să îmbătrânești. Este bogat în colagen și i se mai spune și ”aurul mov al frumuseții”
FANATIK.RO
Sucul care nu te lasă să îmbătrânești. Este bogat în colagen și i se mai spune și ”aurul mov al frumuseții”
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Observatornews.ro
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI