Aceasta e concluzia analizelor facute la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Textile si Pielarie pe probele aduse de inspectorii Protectiei Consumatorilor. Bucatile de haine analizate contin formaldehida si metale grele, elemente ce produc boli grave, precum cancer la rinichi sau la ficat, mutatii genetice sau ulcer.
‘Toate produsele care au formaldehida trebuie retrase de pe piata! Noi am cerut astfel de analize de 12 ani, de cand au intrat produsele chinezesti pe piata. Abia acum au aparut barierele de calitate, impuse de Uniunea Europeana’, ne-a declarat Emilia Visileanu, director general al institutului. Dupa controlul-fulger de saptamana trecuta in complexul Europa, inspectorii ANPC au dus la analize cateva articole pentru bebelusi si patru camasi barbatesti.
‘Hainele pentru copii nu sunt cu probleme, dar camasile sunt toxice. In consecinta avem haine toxice. Contin formaldehida si metale grele’, spune Iuliana Dumitrescu, laborant-sef la acelasi institut. Insa analizele efectuate nu sunt complete.
In Romania, seturi de teste se fac doar pentru unele echipamente de protectie si la hainele militare. Rareori, le cer si unii producatori romani, pentru ca sunt obligati, in cazul in care fac export. Daca cele pentru formaldehida costa 150 lei, analizele pentru detectarea aminelor cancerigene costa aproximativ 4.000 lei.
„Verificarile trebuie facute direct in vama”
‘Actiunea demarata acum nu va avea nici un efect daca nu se extinde. Cu patru camasi verificate nu faci nimic! Trebuie luate cel putin 5-10% din produsele deja existente pe piata. Iar pe viitor, cel mai indicat este ca esantioanele sa fie luate in vama, direct din produsele ce urmeaza sa intre in tara’, mai adauga directorul Visileanu. Rezultatele unor studii recente efectuate in Noua Zeelanda au aratat ca mai multe articole de imbracaminte produse in China, confectionate din lana si bumbac, au un continut ridicat de formaldehida.
Substanta e cancerigena si inflamabila, si, chiar in cantitati mici, provoaca alergii sau iritatii. Specialistii romani avertizeaza ca si hainele ‘de firma’ pot fi toxice, pentru ca multe tesaturi sunt luate din China.
Europa zice ca iaurtul Danone nu este toxic
Phillip Tod, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate, a declarat, citat de PRO TV, ca in Romania cantitatea de dioxina care se gaseste in iaurtul Danone nu a fost depasita, in concluzie alimentul nefiind periculos pentru populatie. Totusi, rezultatul oficial il va da azi un laborator din Budapesta.
In urma cu o saptamana, doua tipuri de iaurt Danone au fost retrase de pe piata de catre autoritatile sanitar-veterinare care sustineau ca alimentele contin o cantitate neprecizata de dioxina, o substanta foarte periculoasa pentru organismul uman, mai ales pentru copii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro