Câştigă doar «băieţii deştepţi»
Roadele pentru care este atât de fericit ţăranul nu se simt însă în buzunarul românului de rând. Reprezentanţii marilor producători spun că grâul se vinde acum la un preţ foarte mic, iar de bucurat se bucură doar şmecherii din această industrie! În plus, ne anunţă că pâinea nu se va ieftini. “Nu există nici o şansă ca produsele de panificaţie să fie achiziţionate de consumatorul final la un preţ mai mic. Noi mâncăm în acest moment pâine făcută din grâu pentru care s-a plătit 1,2 lei kilogramul. Chiar dacă acum grâul costă 60 de bani kilogramul, acest lucru nu va fi în avantajul nostru. De câştigat au doar «băieţii deştepţi » din acest domeniu, care merg şi îi momesc pe micii producători să vândă la preţuri de mizerie. Apoi «plimbă» marfa prin silozuri şi pe vapoare, însă numai pe hârtii! Însă oamenii din industria de morărit, care plătesc taxe şi impozite, nu pot face aşa ceva şi nu pot merge cu sacoşa să negocieze, aşa că ei cumpără marfa de la aceşti «băieţi deştepţi » şi nu de la producători”, a declarat, pentru Libertatea, Tudor Dorobanţu, secretar general al Agrostar.
Zeci de nave pleacă săptămânal la export!
Î n portul Constanţa este, zilnic, o forfotă de neimaginat! Zeci de nave încărcate până la refuz duc grâul românesc în străinătate. Într-o singură zi, zece vapoare pline ochi cu cereale au fost pregătite să plece către Turcia şi Emiratele Arabe. Se estimează că, anul acesta, peste 1,5 milioane de tone de grâu vor merge la export.
Importăm la greu!
A n u l acesta este unul “de aur” pentru agricultură! Recolta de cereale e excelentă, la fel cea de legume şi fructe. Toată lumea e de acord cu asta: de la micul producător până la ministrul de resort, Valeriu Tabără, care s-a grăbit să declare 2011 an istoric. Totuşi, românul de rând nu câştigă nimic! Mâncarea nu numai că nu s-a ieftinit, dar producătorii ne sfătuiesc nici să nu visăm la asta! Pe masa orăşeanului ajung tot mai rar legume şi fructe crescute pe meleagurile noastre, pentru că piaţa este invadată de importuri.
Roşiile şi pepenii româneşti n-au «intrare» în supermarket
Şi cultivatorii de fructe şi legume sunt mulţumiţi de recolte, însă produsele importate la preţuri foarte mici şi evaziunea din domeniu îi aruncă afară din pieţe.
Roşiile din supermarket, ambalate frumos în lădiţe, sunt aduse din Grecia sau din Turcia →
“Importurile ne sufocă, mai ales atunci când vine vorba de livrările în supermarket. Noi le-am spus că preţul roşiilor e de 0,85 de lei pe kilogram plus TVA, însă comercianţii ne-au transmis că au roşii din Turcia la un preţ mai mic”, a declarat, citat de gândul.info, Mircea Croitoru, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume Fructe. Şi astfel ajunge românul să consume produse din Turcia sau din Grecia. Se ştie deja că legumele aduse din aceste ţări sunt tratate chimic pentru a face faţă transportului şi pentru a rezista în timp.
Şi la fructe, aceeaşi poveste! Pepenii, de pildă, s-au făcut “la greu” anul acesta, dar producătorii nu reuşesc să intre pe pieţele “organizate” şi sunt nevoiţi să stea cu marfa la marginea şoselei. Reprezentanţii marilor reţele comerciale susţin că nu pot lucra cu asociaţiile de producători de la noi, pentru că acestea nu au capacitatea de organizare şi de funcţionare în ceea ce priveşte livrarea de volume mari, la termene scurte şi fixe.
Lubenițele de la Dăbuleni ajung la groapa de gunoi
Anul acesta, la Dăbuleni a fost o superproducţie de pepeni: cu 30% mai mare decât cea de anul trecut. Din păcate însă, sute de kilograme din savurosul fruct ajung la groapa de gunoi. Lubeniţa nu se vinde nici măcar cu 10 bani pe kilogram, iar fermierii stau cu marfa expusă la temperaturi de peste 35 de grade Celsius, în aşteptarea celor care vor să cumpere marfă angro. Potrivit Pro TV, intermediarii care aduc pepeni de la Dăbuleni în Bucureşti îi vând cu 80 de bani kilogramul.