Cam 30-40 de persoane s-au strâns pentru liturghie, dar nimeni nu se arăta îngrijorat că sunt la un pas să încalce legea.
Pe o uşă interioară a bisericii stă un semn cu atenţionări pentru păstrarea igienei (pe care BOR l-a recomandat preoţilor să-l afişeze), dar crucile, cărţile şi icoanele sunt atinse şi sărutate în continuare.
Mulţi, dar sub 50
La ora 9, în biserică abia sunt câteva persoane, cele mai multe în vârstă şi care cu greu se pot lăsa în genunchi atunci când obiceiul le-o cere. Pare că vrea rea şi avertismentele autorităţilor i-au ţinut pe cei mai mulţi acasă.
De altfel, şi preoţii au comentat mai târziu că e „păcat” că aşa puţini oameni le-au trecut pragul.
Pe măsură ce ora înaintează, însă, îşi fac apariţia tot mai mulţi credincioşi. Cel puţin 5 familii cu copii de mână sau în braţe asistă la slujbă. Unii dintre ei fac şi turul icoanelor, atingându-le şi pupându-le, semn că atenţionările autorităţilor au fost lăsate la uşa bisericii.
Tatăl a doi copii ne-a spus că a avut grijă ca cei mici să nu atingă nimic, deşi el a recunoscut că a pupat icoana. „Am stat câteva minute, nu e aşa mare aglomeraţia”, a explicat el. Spune că vine în fiecare weekend aşa că nu putea lipsi nici acum, dar a petrecut semnificativ mai puţin timp decât cu alte ocazii şi nici nu a stat pentru rugăciunea de final, rostită contra coronavirusului, aşa cum a dat Preafericitul Daniel indicaţie.
Două femei au plecat împreună, spre finalul slujbei, spunând că nu le mai ţine spatele să asiste la slujbă. „Ce virus?! Niciun virus. E, poveşti”, spun ele, cumva contrariate când au fost întrebate dacă nu le e teamă de atâţia oameni în spaţiu închis.
Dacă într-un metrou sau într-un supermarket un tuşit mai apăsat ar ridica multe priviri, aici expectoraţiile sunt ignorate. La un metru şi puţin de una dintre icoanele vizitate de enoriaşi, o doamnă tuşeşte de 2-3 ori, dar îşi pune mâna la gură abia după ce termină. În jurul ei, nimeni nu schiţează vreun gest.
„Dacă stau la coadă la magazin să iau mâncare, nu sunt tot înghesuit?”, spune un bărbat, la finalul slujbei. Omul afirmă că a respecta regulile de igienă nu exclude vizita la biserică. Şi, în plus, cine a mai auzit să se îmbolnăvească de la o icoană?
„Bolavii sunt izolaţi şi se întorc în ţările lor”
Preotul vrea să îi liniştească pe oameni. Le spune că va urma o rugăciune împotriva virusului, dar se arată dezamăgit de numărul mic de credincioşi. Unii dintre ei primesc acasă ziarele bisericii, au abonament, şi află de această rugăciune specială chiar dacă sar peste slujbă, dar ceilalţi?
Este rezultatul hotărârii pe care Preafericitul Patriarh a dat-o ca în aceste zile grele, de încercare, atât pentru poporul român cât şi pentru cel italian şi celelalte popoare în care această gripă, care se numeşte coronavirus, care este coroana viruşilor – aşa se interpretează în limba latină, în limba italiană – este făcută ca să ne păzească pe toţi, deci e păcat că n-aţi fost mai mulţi.
Preot, parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Ferentari:
Problema este că mulţi oameni sunt „derutaţi”, din cauza presei, afirmă preotul, aşa că încep să ocolească biserica. Mesajul lui este însă ca oamenii să vină în număr cât mai mare.
„Veniţi la biserică. Apropiaţi-vă de biserică. Noi vă aşteptăm”, spune el, celor aproape 40 de oameni din biserică.
COVID-19 nu are ce căuta în biserică, deci lumea să fie pe pace. Virusul îl au cei veniţi din afara ţării, care se vor întoarce la ei acasă când ies din spital.
„Dacă ei nu vin aici la biserică nu are de unde să vină şi epidemia în biserică. Acei oameni care sunt izolaţi în spitale, ei pot deja să plece în ţara lor, de unde au venit, în Italia, în Spania, pentru că ei nu pot să stea aici, pentru că au contracte de muncă acolo”.