Locatarii care nu si-au montat repartitoare de costuri in apartamente nu vor fi amendati, pentru ca aceste aparate nu sunt considerate contoare. Conform Hotararii de Guvern nr. 933/2004, se poate sanctiona doar lipsa contoarelor de bransament pentru apa si incalzire.
In urma cu aproximativ sapte ani, Bucurestiul a auzit pentru prima data despre repartitoare. Atunci erau prezentate drept o mare descoperire, menita sa te ajute sa faci economii la intretinere. Acum, 40% din locuitorii Capitalei au in casa astfel de aparate. ‘S-a spus ca utilizatorii care nu-si vor monta repartitoare pana in august 2007 vor fi amendati, dar nu este asa. Este obligatorie doar montarea de contoare de apartament pentru apa calda si apa rece si de bransament, pentru bloc. Asa prevad Hotararea 933/2004 si Legea 51/2006. Pentru repartitoare, termenul de 31 iunie 2007 este unul orientativ’, ne-a explicat Mircea Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Si viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, confirma faptul ca locatarii nu pot fi amendati pentru lipsa repartitoarelor. ‘Si daca ar trebui sa-i sanctionam pe cei care nu si-au montat repartitoare nu am putea sa o facem. Nu putem sa intram peste om in casa, sa vedem daca si-a montat repartitor sau nu. E o prostie’, spune Murgeanu.
Cat costa repartitoarele
Pentru un repartitor, romanii trebuie sa plateasca intre 100 si 130 lei, in functie de firma de la care il achizitioneaza. Pentru a pune astfel de aparate pe toate caloriferele din casa, costul e in jur de 500 lei.
„Nu imi trebuie asa ceva”
‘Stiu ca si cei care au repartitoare platesc, pe langa ce a inregistrat fiecare aparat, si asa-zisa caldura pentru partile comune. Platesc tot cat plateau si inainte, doar ca au mai dat cateva milioane de lei ca sa le monteze. Eu sunt multumita cu suma pe care o platesc, iar caldura oricum nu e foarte mare, ca sa fii nevoit sa inchizi robinetul. Eu sunt pensionara si nu stiu de unde as putea scoate atatia bani ca sa platesc repartitoarele astea. Nu-mi trebuie asa ceva’, ne-a spus Ana (64 ani), locatara unui bloc contorizat din cartierul Pantelimon.
Repartitoarele de costuri masoara ‘in unitati adimensionale’ proportia de caldura transferata in incapere de radiatorul pe care sunt montate. Unitatile adimensionale afisate pe display-ul repartitorului se transforma apoi in unitati reale de consum, dupa o formula care tine cont de dimensiunea radiatorului, materialul din care acesta este facut, numarul de elementi si dimensiunea camerei in care este amplasat.