Guvernul vrea cu orice pret sa fie departe de orice suspiciuni in ceea ce-i priveste pe membrii sai. La videoconferinta de ieri, premierul i-a anuntat pe demnitari ca averile lor vor fi facute publice.
Declaratiile de avere ale demnitarilor vor fi publicate in Monitorul Oficial. O prima discutie a avut loc in sedinta de Guvern de joi, si se va face prin modificarea Legii 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere.
Prin aceasta modificare se va crea posibilitatea declansarii din oficiu a procedurii de control in cazul reactualizarii declaratiei de avere din patru in patru ani. Totodata, vor fi eliminate unele suspiciuni, unele acuzatii si se va facilita controlul public asupra acestor declaratii de avere. Va fi explicat si ceea ce inseamna avere, pentru a nu se intelege ca trebuie declarate perechile de cercei sau mobila din casa.
27 de secretari de stat, in Consilii de Administratie.
Premierul Adrian Nastase mai asteapta inca optiunea secretarilor de stat care sunt si membri in AGA si CA. Dintr-un numar de 99 de secretari de stat, pana in prezent s-a constatat ca 27 sunt membri in Consiliile de Administratie si 6 in Adunarile Generale. Pentru ministri exista aceasta decizie. „Dorim sa ferim persoanele in cauza de tentatia abuzului, coruptiei si sa separam functiile politice de activitatile economice”, a spus Nastase, adaugand ca vor fi si cateva exceptii. Este vorba de CEC, „unde s-a vazut lipsa de autoritate in cazul FNI, si RAAPPS, pentru ca intentionam sa vindem o parte din cladirile regiei, altele decat cele care au destinatia de birouri”, a declarat premierul.
Taxa de drumuri pentru transportul de marfa.
Posesorii de autovehicule de transport marfa vor achita, incepand cu 1 iulie 2002, o taxa lunara pentru utilizarea drumurilor, denumita rovinieta. Sunt exceptate masinile din serviciile de urgenta si cele cu regim „scoala”, folosite pentru obtinerea categoriei corespunzatoare. Rovinietele vor fi emise pentru o zi, sapte zile, o luna, sase luni si un an.
Impozitele locale vor fi diferentiate pe zone.
In curand, Guvernul va modifica legea impozitelor si taxelor locale, astfel incat sa existe o diferentiere clara intre ele. Ministrul Octav Cozmanca spune ca se va introduce impozitul progresiv pe cladire. La persoanele care detin mai multe imobile, impozitele sa fie mai mari, iar cei care locuiesc in zone marginase sa aiba de plata o suma mai mica decat cei care stau in centrul orasului. Vor exista diferente de plata a impozitelor si in privinta terenurilor. Noile impozite si taxe se vor aplica fie dupa doua luni, fie de la 1 ianuarie 2003.

 
 

Urmărește-ne pe Google News