În topul de anul trecut, Țiriac avea o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.
Un număr record de 2.208 miliardari au fost incluşi în cea de a 32-a ediţie a clasamentului anual al miliardarilor lumii elaborat de Forbes.
Țiriac deține o parte din asigurătorul Allianz-Țiriac, unul dintre cei mai mari din România, dar și mai mulți dealeri auto pentru mai multe mărci de prestigiu, prin Țiriac Auto. Compania vinde în reprezentanțele sale mărcile Ford, Jaguar , Land Rover, Hyundai, Mitubishi și Mercedes.
Țiriac mai are afaceri în imobiliare, transport aerian și, mai nou, benzinării. Anterior, acesta a deținut și o cotă de 45% din banca Unicredit Țiriac Bank, dar aceasta a răscumpărat cota deținută de miliardarul român în 2015 pentru o sumă de 700 de milioane de euro.
Țiriac a construit în padurea Băneasa și cel mai scump cartier rezidențial din Romania. Omul de afaceri are în proprietate și compania aeriană Țiriac Air, cu o flotă de avioane și elicoptere de lux .
În fine, Țiriac este și proprietarul turneului de tenis de la Madrid. Cu toate acestea, miliardarul l-a scos la vânzare în 2015, prețul cerut fiind de 250 de milioane de euro.
Jeff Bezos, cel mai bogat din istorie
Cu o avere estimată la 112 miliarde de dolari, Jeff Bezos – fondatorul retailerului online Amazon, al companiei spațiale Blue Origin și proprietarul Washington Post – este cel mai bogat om din lume.
Acesta a înregistrat un avans de 39,2 miliarde de dolari față de ediția anterioară, datorită aprecierii acțiunilor Amazon.
Acesta l-a depășit pe Bill Gates, cofondator al Microsoft. Averea lui Bill Gates a crescut totuși la 90 de miliarde de dolari, de la 86 de miliarde la ediția anterioară. Cea mai mare parte a averii sale este concentrată acum în vehicolul de investiții Cascade, care deține participații la mai multe companii.
Cofondatorul Microsoft a ocupat poziţia de lider în clasamentul Forbes de 18 ori în ultimii 24 de ani.
Pe poziția a treia este Warren Buffett, proprietarul holdingului Berkshire Hathaway, cu o avere de 84 miliarde de dolari, în creştere faţă de 75,6 miliarde dolari în 2017.
Șeful Louis Vuitton, cel mai bogat din Europa
Francezul Bernard Arnault este pe locul al patrulea, după ce a urcat şapte poziţii, graţie unei averi de 72 de miliarde de dolari. Acesta este cel mai bogat om din Europa. Acesta este președinte și director general al LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.
Pe locul al cincilea se situează fondatorul reţelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, care are o avere de 71 miliarde de dolari. Pe locul şase este miliardarul spaniol Amancio Ortega, proprietarul lanțului de magazine de haine Zara, cu o avere de 70 de miliarde de dolari, în scădere cu 1,3 miliarde de dolari comparativ cu 2017.
Locul al șaptelea este ocupat de miliardarul mexican Carlos Slim Helu, cu 67,1 miliarde de dolari. Acesta este proprietarul America Movil, cel mai mare operator telecom din America Latină.
Următoarele două locuri sunt ocupate de către frații Koch din SUA: Charles Koch și David Koch, ambii cu câte 60 de miliarde de dolari.
În fine, top 10 este închis de către Larry Ellison, fondatorul și directorul general al producătorului software Oracle, cu 58,5 miliarde de dolari.
Sectorul IT&C ocupă, astfel, cinci din cele 10 poziții de top.