Bezos a înregistrat o creștere de 2,4 miliarde de dolari, după ce titlurile Amazon au urcat cu 2% vineri. Acțiunile companiei, cel mai mare retailer online din lume, se tranzacționează acum la 1.186 dolari pe unitate, iar gigantul are o capitalizare bursieră de 571,5 miliarde de dolari. Amazon deține o coră de piață de 43% din vânzările online din SUA.

Bill Gates ar fi avut 150 de miliarde dacă nu făcea acțiuni caritabile

Bezos este al doilea miliardar al planetei care a atins suta de miliarde de dolari, după ce Bill Gates, cofondator al Microsoft, a atins această țintă în anul 1999, când Microsoft era cea mai valoroasă companie din lume. Gates are acum o avere de 86,8 miliarde de dolari, însă aceasta nu mai este constituită majoritar din acțiuni Microsoft. Dacă nu ar fi donat 700 de milioane de acțiuni Microsoft în scopuri caritabile, Bill Gates ar fi avut o avere de 150 de miliarde de dolari, mai scrie Bloomberg.

Averea lui Bezos a urcat cu 32,6 miliarde de dolari numai în acest an, cel mai mult dintre toți miliardarii lumii. Bezos l-a depășit în această toamnă pe Bill Gates.

Jeff Bezos mai deține și Blue Origin, o companie spațială care concurează cu SpaceX, deținută de antreprenorul Elon Musk.

Amazon, prima companie de o mie de miliarde de dolari?

Un raport recent al băncii Morgan Stanley arăta că Amazon ar putea atinge în anul 2018 o valoare de un trilion de dolari, adică o mie de miliarde. Banca a analizat principalele componente ale activității Amazon și a constatat că gigantul crește puternic pe segmente cu marje mari de profit, potrivit CNBC.

Analiștii Morgan Stanley au preluat fiecare componentă și au încercat să îi afle valoarea înmulțind aceste valori cu o serie de indicatori, ca și cum entitățile în cauză ar fi independente.

Astfel, sectorul de retail online ar valora singur 600 de miliarde de dolari, Morgan Stanley anticipând că acesta va crește cu 13% pe an până în 2022 și având o marjă de profit de 5,5%. De asemenea, Amazon este loc de vânzare și pentru alți retaileri, de la care compania percepe un comision. Morgan Stanley spune că acest segment va ajunge să genereze 25% din profitul operațional al companiei în cinci ani.

Concomitent, Amazon Web Services – care reprezintă serviciile de cloud computing pe care Amazon le pune la dispoziția altor companii – ar avea o valoare de 270 de miliarde de dolari.

Mai departe, segmentul de abonamente online – care include serviciul Amazon Prime Video, competitor cu Netflix – ar valora 70 de miliarde de dolari. Netflix are o capitalizare de 84,7 miliarde de dolari la acest moment. Amazon produce acum propriile seriale și a câștigat chiar și premii.

În fine, sectorul de publicitate – prin care Amazon promovează contra cost produse ale altor companii prezente pe platforma sa – ar avea o valoare de 55 de miliarde de dolari. Spre comparație, Twitter are o capitalizare bursieră de 16,65 miliarde de dolari, iar Snapchat de 15,62 miliarde.

Apple, cea mai valoroasă companie a lumii

În acest moment, Apple este cea mai valoroasă companie a lumii, cu o capitalizare totală de 898 miliarde de dolari. Acțiunile Apple au urcat puternic în urma cererii mari pentru iPhone X, un smartphone care costă 370 de dolari de produs, dar care se vinde cu cel puțin o mie de dolari.

Apple are în conturi 260 de miliarde de dolari.

Google este a doua companie a lumii, cu o capitalizare de 728,5 miliarde de dolari, în vreme ce Microsoft are 642,3 miliarde.

Amazon angajează puternic în România, iar presa a speculat că gigantul se va lansa curând în țara noastră.

Urmărește-ne pe Google News