Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară pe 18 martie. În fiecare zi, până la deschiderea urnelor, Libertatea.ro vă prezintă un material despre viața și ascensiunea la putere a liderului de la Kremlin, precum și detalii despre acest scrutin.

Pe hârtie, viața lui Vladimir Putin ar putea să fie descrisă drept modestă, în contextul în care acesta este unul dintre cei mai puternici oameni din lume. El câștigă un salariu de aproximativ 133 de mii de dolari pe an și trăiește într-un apartament mic, potrivit Businessinsider.com.  Asta este varianta oficială, însă realitatea ar fi alta. Sunt zvonuri că liderul de la Kremlin are o avere uluitoare.

Potrivit Fortune, zvonurile nu vin de oriunde, ci chiar de la CEO-ul Hermitage Capital Management, Bool Browder, care a afirmat în vara anului trecut că Putin este cel mai bogat om din lume. Browder a făcut investiții masive în Rusia în timpul perioadei haotice din anii 90, când a băgat bani în companii de stat precum Gazprom. În aceeași perioadă, Browder a cooperat cu Putin în eforturile anticorupție, dar eventual s-a văzut vânat de fostul spion KGB, care acum se află la cârma celei mai mari țări, ca suprafață, din lume.

Declarațiilie lui Browder arată că Putin și-a adunat averea uriașă folosindu-se de puterea sa politică pentru a forța rușii care au făcut investiții asemănătoare să-și lase bogățiile pe mâinile lui. Browder a arătat mai departe că Putin vrea să inverseze acum lupta anticorupție, având în vedere că averea lui Putin este fragmentată și cei care au grijă de banii președintelui Federației Ruse sunt speriați că pot ajunge în spatele gratiilor.

Revista Time notează că Putin adoră să se scalde în lux. Dintre toate presupusele sale avuții, una dintre cele mai importante (și scumpe!) este un palat uriaș aflat la Marea Neagră, care ar costa peste 1 miliard de dolari. Palatul aduce amite de construcțiile care puteau fi văzute în Rusia secolului al XVIII-lea. Palatul are o sală de teatru privată, piste de aterizare pentru trei elicoptere și zeci de camere de cazare pentru paznici. Palatul a fost făcut special pentru Putin, care a plătit pentru el folosind un fond în care oligarhii ruși, apropiați lui, au băgat bani constant, a susținut omul de afaceri auto-exilat Serghei Kolesnikov. Afaceristul a oferit și detalii despre schema financiară folosită de Putin.

În schema financiară, puterea oferită de Kremlin lui Putin îi dă acces la averea companiilor de stat și la conturile celor mai bogați oligarhi. Iar dacă zvonurile sunt adevărate, Putin ar mai putea avea alte 20 de asemenea clădiri, 58 de avioane și o colecție de ceasuri în valoare de 400.000 de dolari.

”Într-o țară în care 20 de milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei, stilul de viață luxos al președintelului este cinic pentru societate”, a spus Boris Nemețov, fost premier al Rusiei.

Poate că nu vom cunoaște niciodată adevărul despre averea lui Vladimir Putin. Spre deosebire de președintele SUA, Donald Trump, Putin susține că nu deține aprope nimic: ”Nu e nimic de discutat despre asta!”, a spus președintele Rusiei.

Totuși, Vladimir Putin nu a negat, dar nici nu a confirmat, că deține o serie de acțiuni. ”Sunt cel mai bogat om nu doar din Europa, ci din întreaga lume: Colectez emoții. Sunt bogat cu încrederea rușilor în mine, pentru că eu conduc marea națiune a Rusiei. Cred că asta e cea mai mare avere a mea”, a susținut Putin, potrivit cărții ”The New Tsar” (”Noul Țar”).

Vladimir Putin, candidat pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Alegerile au loc pe 18 martie 2018

Alegerile prezidențiale din Rusia au loc pe 18 martie 2018. Data a fost stabilită oficial de către Camera Superiară a parlamentului rus, la scurt timp după ce Vladimir Putin și-a anunțat oficial candidatura. Scrutinul prezidențial din Rusia va avea loc în ziua în care se împlinesc patru ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, relatează agenția France Presse.

Consiliul Federației a adoptat, în luna decembrie 2017, decretul care fixează data alegerilor prezidențiale din Rusia pentru 18 martie 2018.

Vladimir Putin a anunțat oficial că va candida pentru a obține cel de-al patrulea mandat. Nu a provocat nicio surpriză, căci candidatura sa era una așteptată, el fiind considerat marele favorit.

Principalul reprezentant al opoziției, Aleksei Navalnîi, cel mai probabil nu va putea să participe la acest scrutin din cauza mai multor condamnări în justiţie, în dosare pe care el le denunţă ca fiind fabricate.

Până acum, 23 de candidați și-au exprimat “dorința de a participa” la alegerile prezidențiale din Rusia, după cum a anunțat președinta Comisie Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova. Niciunul nu are însă șanse în fața lui Vladimir Putin, căci, potrivit unui sondaj, Vladimir Putin este cotat cu 75% dintre intențiile de vot.


VIDEO/ Tinerii români nu reușesc să gestioneze eșecul, se descurajează ușor şi renunță la visul lor

Florile oferite femeilor de 8 Martie. România importă din Olanda trandafiri de aproape 10 milioane de euro

EXCLUSIV/ Mihaela Tatu are un job care o ține numai pe drumuri. “Anul trecut am stat doar 3 luni acasă”

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News