Peste 300 de poliţişti şi jandarmi din România si Franţa au făcut front comun pentru a destructura o reţea în care adulţi şi părinţi din România, cei mai mulţi de etnie rromă, instruiau copii între 10 şi 13 ani să fure şi să cersească în Franţa. Pentru a fi pedepsiţi pentru furt, copiii trebuie să aibă minim 14 ani. Peste 70 de copii se pare că ar face parte din această reţea de furt şi cerşetorie de pe urma căreia au apărut vile somptuoase, averi şi maşini de lux. 120 de adulţi suspecţi de instigare la furt au fost ridicaţi de mascaţi în Prahova şi Iaşi.
Sunt adevărate fabrici de infracţionalitate în care părinţii îşi trimit copiii la furat
Procurorii DIICOT afirmă că printre suspecţii ridicaţi se află şi părinţi care trimiteau la furat sau cerşit proprii copii. Alţii apelau la copii ai străzii din România sau copii ai altor familii cu mijloace modeste de trai. Conform ancehtatorilor, se stabilea şi un prag al sumei minime de furat sau cerşit pe zi iar cei care nu aduceau suma minimă nu erau lăsaţi să vină la punctul de domiciliu peste noapte. Cele mai frecventate locuri erau cartierele aglomerate ale Parisului în care copiii erau instruiţi să fure din buzunare, să stea lânga oamenii care scot bani de la bancomate sau să pândească genţi, poşete sau serviete lăsate nesupravegheate. Din punct de veere psihologic este dezastruos pentru viitorul unui copil să pornească de mic pe calea infracţionalităţii. Aceşti copii sunt cei care vor umple închisorile când vor deveni adulţi.
Dacă nu mergea cu furatul, se trecea la cerşit
Existau zile în care furatul nu aducea suma minimă cerută de instigatorii la furt. În acest caz copiii se „reprofialu” şi începeau să cerşească. Din punct de vedere psihologic este un abuz afectiv să stârneşti artificial mila trecătorilor printr-o falsă victimizare. Copiii de rromi erau aproape dezbăcaţi sau îmbrăcaţi sumar iar mesajul trimis trecătorilor era că nu au cu ce să se îmbrace sau ce să mănânce. Foarte mulţi francezi se pare că au căzut in acestă capcană şi au avut iluzia că ajută un copil sărman să supravieţuiască. În special femeile şi turiştii din Franţa au alimentat lăcomia celor care puneau copii la cerşit sau la furat pentru că femeile sunt mult mai sensibile când vad copii care par abandonaţi.
Unde mergeau de fapt banii
Poate nu veţi crede, dar din cerşit asociat cu furatul oacazional se poate câştiga şi 1000 de euro pe zi în tările occidentale. În special copiii şi bătrânii aduc cei mai mulţi bani. Explicaţia constă în faptul că ei iau sume relativ mici, de la 1 la 5 euro de la un număr foarte mare de oameni. Occidentalii în general şi francezii în special au un sentiment al vinovăţiei când văd pe stradă oameni care par nevoiaşi şi, cum ei nu duc lipsă de bani, le oferă acestora diferite sume pentru a-şi reduce sentimentul vinovăţiei că ei au de toate iar cei nevoiaşi nu au de niciunele. Culmea este că adulţii din spatele copiilor hoţi sau cerşetori strâng sute de mii de euro şi devin mult mai bogaţi decât francezul de rând. Instigatorii la furt şi cerşetorie îşi fac vile impozante în România de pe urma banilor primiţi de copii sau de bătrâni în tările occidentale sau îşi iau maşini de lux ori strâng averi la valoarea cărora nici măcar francezii din pătura de mijloc nu ajung. Cei care oferă bani sunt doar niste victime ale propriilor sentimente de vinovătie.
Este bine să ofer bani cerşetorilor?
Chiar şi în România, un cerşetor poate să ‘câştige şi o mie de lei pe zi. Da da, ai citit bine! O mie de ron primesc cei care par căt mai neajutoraţi. În acest scop unii se autoschingiuesc, îşi ard pielea, îşi lasă urme sânge vizibile, îşi taie degetele iar in cazuri extreme îşi taie chiar si o mână sau un picior. Stiu că sunt greu de digerat asemenea informaţii dar ele sunt o realitate. Prin aceste gesturi extreme ei incearcă să facă apel la sentimentele de vinovăţie ale trecătorilor dar grosul financiar se duce zi de zi către terţe persoane care devin foarte bogate. Desigur ca e minunat să ajuţi oamenii nevoiaşi dar nu e bine să fii un om manipulat de propriile sentimenete de vinovăţie din care nu câştigă decât şemecherii. Ajută atunci când ştii unde merge ajutorul tău şi nu încuraja cerşetoria de masă de pe urma căreia conturile unora se fac din ce în ce mai mari, iar tu cel care oferi pentru că altfel te-ai simţi vinovat, nu eşti decât popa-prostu .