Conform unei analize realizate de aceasta cei 3,4 milioane de consumatori au dreptul de a-și renegocia contractele odată cu trecerea pe piața liberă, însă doar 17% dintre furnizorii actuali le oferă această posibilitate.
“Cei mai mulți dintre furnizori, mai exact peste 80%, nici măcar nu își informează clienții că vor trece într-o piață liberă, unde au posibilitatea de a-și negocia prețul gazelor. De cealaltă parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici știu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piața liberă de gaze și un număr și mai mic dintre aceștia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că prețul nu va mai fi stabilit «de stat» și că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor”, se arată într-un comunicat.
Datele asociației arată că:
- 80% din furnizorii actuali nu și-au informat clienții casnici că urmează să fie liberalizate prețurile prin anunțuri pe paginile lor de internet
- 83% din furnizori nu au făcut oferte pentru perioada când piața va fi liberalizată
- ofertele actuale au prețuri propuse egale sau mai mari cu până la 55%
- pentru cei care au trecut printr-o primă ofertare și renegociere ofertele sunt între 5,5% și 64,5% mai mari decât prețurile “corecte”, calculate de asociație
- există oferte considerate “ciudate”, cu valabilitate pe perioade mari, cum ar fi anul 2030.
“Aceste date ne arată, cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieței de gaze, dezastrul în care se găsește procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem, în acest moment, o dovadă clară a dezinteresului majorității furnizorilor față de clienții lor casnici și disprețul față de legislația în vigoare în România, dar și manifestarea siguranței că și pe viitor clienții lor vor fi numai ai lor”
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă:
“Problema cea mai mare este că legislația în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienții vor accepta prețul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-și dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major viețile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, mai spune acesta.
Efect indirect al OUG 114
Reamintim, prețurile la energie și gaze au fost plafonate la finele anului 2018 de către Guvernul Dăncilă prin celebra Ordonanță 114.
Ulterior, Comisia Europeană a găsit că aceasta nu respectă reglementările europene, astfel că România a fost obligată să liberalizeze prețurile.
Consumul anual de gaze destinate segmentului casnic este estimat la 3,1 miliarde de metri cubi anual, un procent de 90% din această cantitate fiind împărțit între ENGIE (Franța) și E.ON (Germania), care dețin fostele Distrigazuri.
Prețul petrolului, în colaps. Cel al gazelor ar trebui să scadă
ENGIE anunța în februarie că nu va scumpi tarifele de la 1 iulie, în vreme ce Virgil Popescu, ministrul economiei, dădea asigurări că energia și gazele nu se vor scumpi încă din luna decembrie.
Problema este că prețul internațional al petrolului a scăzut puternic în acest an, din cauza războiului comercial dintre Arabia Saudită și Rusia. Prețul gazelor este stabilit în funcție de cel al țițeiului, astfel că și gazele ar trebui să se ieftinească.