Studiul realizat de către o echipă de experți ai APC a avut rezultate alarmante: 90% dintre cârnații comercializați conțin substanțe toxice. Mai exact, 88% dintre cârnații supuși probelor au în componența lor o soluție folosită în mod obișnuit la dezghețat drumurile.
Reprezentanții APC spun că aceste produse sunt făcute din 30%-40% carne. Proporția mai mare este reprezentată de aditivi sau alte substanțe care nu se regăsesc pe eticheta produslui.
Iată o listă cu ce a descoperit APC în compoziția cârnaților pe care îi mănâncă românii:
- La prepararea cârnaților de casă s-au folosit câte opt substanțe chimice sau soluție de dezghețare a drumurilor
- La 88% din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum
- La 84% din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu
- La 55% din cârnații analizați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți.
- 40% din cârnații analizați au în compoziție fosfați
- 40% din cârnații analizați conțin apă din belșug! 37% din cârnații analizați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)!
- La numai 37% din cârnații analizați apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă!
- 34% din cârnații analizați conțin extracte de condimente
- La 28% din cârnații analizați, aroma și gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic
- 27% din cârnații analizați conțin proteină vegetală din soia
- Numai 8% din cârnații analizați nu conțin aditivi alimentari