Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, 16 noiembrie, că europarlamentarii PSD şi PNL discută deja cu reprezentanţii Uniunii Europene cu privire la optimizarea PNRR. „O să optimizăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliţie de guvernare, vom avea o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual”, a spus Ciolacu.
Anterior, pe 9 noiembrie, liderul PSD afirmase și că „vom merge cu PNL la Comisia Europeană și vom renegocia PNRR”.
În acest context, Comisia Europeană a explicat, într-un răspuns adresat Libertatea, că „Planurile de redresare și de reziliență sunt convenite cu statele membre pentru întreaga durată a RRF prin intermediul unei decizii de punere în aplicare a Consiliului”.
Numai în cazuri excepționale, un stat membru poate decide să solicite o modificare a planului său, după ce aces plan a fost evaluat de Comisie, și decizia de punere în aplicare a Consiliului corespunzătoare a fost adoptată.
Comisia Europeană:
Instituția condusă de Ursula von der Leyen a mai precizat că eventualele modificări ale unui PNRR pot fi făcute numai în anumite condiții.
„Statul membru ar trebui să demonstreze că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice. Acest lucru ar necesita o evaluare riguroasă de la caz la caz de către Comisie împreună cu statul membru în cauză”, se mai arată în mesajul Comisiei.
„Orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”
Totodată, „în cazul în care un stat membru decide să prezinte o modificare sau o revizuire a planului său, Comisia ar trebui să evalueze noile măsuri propuse în conformitate cu toate criteriile și cerințele Regulamentului și, în cazul în care evaluarea este pozitivă, să propună o decizie de punere în aplicare modificată a Consiliului, care ar trebui ulterior să fie adoptată de Consiliu”, se mai arată în comunicat.
„După recenta aprobare de către Consiliu a Planului de redresare și reziliență al României la 29 octombrie, accentul trebuie să fie pus acum pe punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor din planul românesc. Orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”, a mai transmis Comisia Europeană, în răspunsul adresat la solicitarea Libertatea.
România așteaptă 29,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană
Pe 27 septembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat într-o conferință de presă ținută la Bucureşti că PNRR-ul României a primit „undă verde”.
Astfel, țara noastră urmează să primească 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie , în forma finală.
Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.