Cuprins:
Oleksii Arestovici anticipează un scenariu sumbru în cazul revenirii forțelor proruse la putere la Chișinău, apreciind că în acest caz există riscul ca Republica Moldova să fie transformată într-un avanpost de către Moscova pentru a ataca Ucraina și România.
„Dragi prieteni, acestea sunt chestiunile voastre interne și luați deciziile de unii singuri, dar amintiți-vă, cum Imperiul Rus a folosit mereu Republica Moldova? Ca pe o trambulină”, a declarat fostul consilier prezidențial ucrainean pe canalul său de YouTube.
Planurile Rusiei în privința Republicii Moldova
Potrivit lui Arestovici, Rusia nu este interesată ca Republica Moldova să fie „liniștită și prosperă”, ci doar să fie înregimentată în planurile sale militare și geopolitice.
„Voi în ce calitate credeți că trebuiți Rusiei? În calitate de țară pașnică, liniștită și prosperă? Voi înțelegeți că trupele ruse din regiunea transnistreană, încă din anul 2016, în exerciții, sunt văzute drept al treilea detașament, în ajutor primului din Donețk și celui de-al doilea din Luhansk, pentru a ataca Odesa? Moldova ar fi un cap de pod perfect pentru a ataca Odesa”, a avertizat el.
În opinia fostului consilier prezidențial, rezultatele alegerilor prezidențiale programate pentru duminică și ale celor parlamentare prevăzute să aibă loc în vara anului viitor în Republica Moldova pot avea un impact semnificativ și asupra războiului din Ucraina.
„Imaginați-vă că va câștiga (candidatul socialiștilor proruși, Alexandr – n.r.) Stoianoglo, deși va câștiga (președinta Maia – n.r.) Sandu, dar la parlamentare, de exemplu, Rusia va aloca jumătate de miliard de dolari, cumpără voturi, face un «carusel» cum obișnuiește, și adepții alianței cu Rusia, socialiștii și alții asemeni lor, acumulează majoritate parlamentară, că Republica Moldova este țară parlamentară. În primul rând, crește brusc și deodată riscul de război. În al doilea rând, crește riscul ca Moldova să fie transformată într-un cap de pod de unde Rusia să atace Ucraina și România. În asemenea caz, vă expuneți riscului, pentru că și NATO, și Ucraina vor fi nevoite să reacționeze”, a comentat el.
România este „un fel de tată”
Plecând de la aceste previziuni, Arestovici îi îndeamnă pe cetățenii Republicii Moldova să gândească „măcar doi pași înainte unde va duce victoria forțelor proruse în Parlament”. „Ce soartă vreți să vă alegeți? Stoianoglo este un tip simpatic și echilibrat, de asta oamenii l-au votat, dar gândiți-vă la perspective. Nu fiți ca ucrainenii, vă atenționez ca pe cei mai apropiați vecini”, a îndemnat el.
„Probabilitatea că veți fi atrași în război va crește instant, într-o formă sau alta. Vor fi noi procese în regiunea transnistreană și rușii își vor întări pozițiile în zonă. Rusia nu are nevoie de voi decât în poziția de punte pentru a acționa tactic împotriva Ucrainei și României. Veți vota exact inversul a ceea ce vă doriți – liniște, ordine, siguranță. Nu faceți aceste greșeli, uitați-vă la noi”, a insistat Arestovici.
În cele din urmă, Oleksii Arestovici afirmă că „unica ieșire din situație este să folosiți România, care este un fel de tată, pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Georgia și Ucraina, de exemplu, nu au un «tată»”.
Rusia a declanșat în Ucraina cel mai sângeros conflict militar de pe continentul european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, folosind Belarusul ca trambulină pentru lansarea invaziei din februarie 2022 și implicând de curând forțe nord-coreene.
Alexandr Stoianoglo vrea „resetarea” relațiilor cu Moscova și o întâlnire cu Vladimir Putin
Ecourile acestui război se resimt și în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care se vor încheia duminică, 3 noiembrie, cu turul doi. Cei doi adversari din turul doi sunt prooccidentala Maia Sandu, care a apropiat Republica Moldova de UE mai mult decât oricare alt președinte de peste Prut, și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general considerat drept preferatul Kremlinului și al oligarhilor care au fugit din țară pentru a scăpa de justiție.
Într-un interviu acordat marţi în scris agenţiei de presă Reuters și preluat de news.ro, Stoianoglo spune că este pregătit de o „resetare” a relațiilor dintre Chișinău și Moscova, arătându-se dispus chiar să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cel care a ordonat invazia din Ucraina. Stoianoglo nu a condamnat invazia rusă din Ucraina, numind-o doar „o tragedie continuă”.
În timp ce vorbește despre „resetarea” relațiilor cu Moscova, Stoianoglo pretinde că nu s-ar opune apropierii de UE, dar cere ca „fiecare pas spre Bruxelles” să fie „făcut împreună” cu regimul separatist prorus de la Tiraspol, o pârghie a Moscovei pentru a destabiliza Republica Moldova.
Jocurile oligarhilor fugari
Demis de Maia Sandu din funcția de procuror general deoarece nu depunea eforturi de combatere a corupției, Stoianoglo susține că nu are legături cu oligarhul fugar Ilan Șor. Ori acesta din urmă a pus în aplicare de la Moscova un sistem de cumpărare a electoratului și a îndemnat la vot pentru Stoianoglo într-un mesaj transmis pe canalele de Telegram ale rețelei sale.
În afară de Ilan Șor, lui Stoianoglo i se reproșează relațiile întreținute de-a lungul anilor cu un alt oligarh fugar, Veaceslav Platon, pe care l-a eliberat din închisoare, dar și faptul că nu a inițiat un dosar în cazul pungii de culoare neagră primite acum câțiva ani de fostul președinte prorus al Republicii Moldova Igor Dodon de la oligarhul Vlad Plahotniuc, fugar și el. Mulți suspectează că acea pungă conținea bani oferiți sub formă de mită, dar Stoianoglo a spus în dezbaterea televizată cu Maia Sandu că „nu este important dacă au fost acolo bani sau nu” și a susținut că „dosarul a pornit ilegal”.
Aproximativ 3,3 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați din nou la urne, duminică, pentru a alege următorul președinte. Maia Sandu a obținut 42,49 la sută în turul întâi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a cumulat 25,98 la sută. Al treilea clasat în turul întâi, Renato Usatîi, a anunțat luni că nu va susține niciun candidat, dar a acuzat Partidul Socialiștilor că încearcă să distrugă formațiunea sa politică și că a fost amenințat, inclusiv cu violența fizică, pentru a se retrage în favoarea lui Alexandr Stoianoglo.